Ministerul Sănătății încurajează donarea de sânge, în vederea creșterii numărului pacienților salvați din ghearele morții. În acest sens, vor fi reînființate marile centre de specialitate de la Spitalul Fundeni, de la Spitalul Universitar și cel de la Spitalul Bagdasar Arseni, toate din Capitală.

Campania, demara­tă recent de Ministerul Sănătății, a adus mai mulți donatori la ușile centrelor de profil din spitale. Astfel, unitățile sanitare sunt pe cale să iasă din criza de sânge din săptămânile trecute. Dacă vrei să le urmezi exemplul și să donezi sânge, trebuie să-ți permită starea de sănătate. Potrivit medicilor, ca potențial donator, nu trebuie să fi fost suferind de hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte afecțiuni neurologice, cardiovasculare, psihice, ulcer, diabet zaharat, psoriazis,  vitiligo, miopie forte peste  6 dioptrii sau cancer. De asemenea, este obligatoriu să îndeplinești următoarele condiții: 

 să ai între 18 și 60 de ani, 

 să ai o greutate corporală de peste 50 kg, 

 să ai pulsul regulat, cu circa 60 -100 de bătăi/minut, 

 să ai tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mm Hg, 

 să nu fi suferit în ultimele șase luni nicio intervenție chirurgicală, 

 să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, 

 să nu urmezi un tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, psihice, hepatice sau endocrine. 

“Numărul mare de donatori a fost pentru noi un semnal că e nevoie să reînființăm  centrele de donare în spitale. Românii au dovedit că sângele apă nu se face. Le mulțumesc de asemenea colegilor mei, miniștrii cabinetului Ponta, care s-au alăturat acestei campanii. Am încredere că acest gest civic va deveni unul constant, astfel încât multe vieți să poată fi salvate. În numai trei zile am reușit să avem în centrele de donare de trei ori mai mulți donatori decât în zile obișnuite”, susține Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătății. 

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe, Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor Publice și Robert Cazanciuc, ministrul Justiției au donat sânge La Centrul de Transfuzie Sanguină din București