La începutul săptămânii trecute, în prezența Cristinei Manicea, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov (CJI), a avut loc, la Săftica, conferința de închidere a proiectului ”Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea şi echiparea infrastructurii sociale la Centrul Maternal Săftica, judeţul Ilfov“, implementat prin intermediul unei finanţări nerambursabile acordate în cadrul POR 2007-2013, Axa prioritară 3 – ”Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, DMI 3.2. – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea şi echiparea infrastructurii sociale“.

 

Principalele lucrări exe­cutate în cadrul proiectului au fost legate de extinderea corpului de clădire C3, reabilitarea instalaţiilor sanitare şi electrice, reabilitarea termică şi instalarea de panouri solare, reabilitarea tâmplăriei interioare şi exterioare și executarea instalaţiei de telefonie, internet şi cablu tv.

Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanţare, a fost de 3.538.393,04 lei, dintre care co-finanţarea CJI – 56.737,72, respectiv 2% din valoarea proiectului.

Constructorii care s-au ocupat de lucrări au fost Asocierea Adrian Construct S.R.L. – S.C. Art Construct ACM S.R.L. (reprezentanții firmelor – director executiv, Niculae Andreescu şi administrator, Cristian Vasilescu – au fost, de asemenea, participanți la eveniment), dar și Eugen Scriban din partea S.C. Mobexpres S.R.L., furnizorul de dotări de specialitate şi echipamente IT, intrucât proiectul a avut și o componentă importantă pe partea de dotări.

 

Realizat in timp record!

Managerul de proiect, Constantin Călinoiu, a prezentat, pe scurt, proiectul, despre care Cristina Manicea a declarat că a fost realizat în timp record, alături de alte trei proiecte derulate la alte 3 centre ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov. Obiectivul general a fost îmbunătățirea calității infrastructurii serviciilor sociale din Ilfov prin reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea și echiparea Centrului, iar cele specificie au vizat îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor servicilor furnizate de Centru – o instituție socială care asigură servicii pentru mame aflate în dificultate, alături de copiii lor, dar și pentru persoanele care sunt plasate în regim de urgență. ”Acest centru, din punct de vedere constructiv, se compune din trei corpuri de clădire – C3 (970 mp) – format, de fapt, din 2 părți – una care a fost reabilitată și o parte de extindere. Aici se asigură cazarea a 36 de persoane – mame cu copii sau copii. Din punct de vedere al construcției, s-a căutat ca, prin refacerea acoperișului să se creeze, la mansardă – un loc optim de cazare. Au fost lucrări de arhitectură și s‑au refăcut instalația sanitară, electrică și cea termică, s-a reabilitat termic clădirea și s-a prevăzut un sistem de încălzire a apei menajere, cu panouri solare. Corpul C4, de 143 mp – este conceput din două module și are 5 locuri de cazare – de tip familial, iar C5, cu o suprafață de 56 mp asigură – pentru cazarea în regim de urgență a persoanelor cu probleme – de asemenea, 5 locuri. Pe lângă lucrările de construcție, în acest proiect a existat și partea de dotări – camerele de locuit și bucătaria, spălătoria, sala de mese și sala de lectură – au fost dotate de Mobexpres. Și, toate acestea, la o valoare mai mică a proiectului, după derularea procedurilor de achiziție”, a declarat managerul de proiect.

Bogdan Pîntea, directorul DGASPC Ilfov, în subordinea căreia se află Centrul Maternal, s-a arătat, la rândul său, încântat de faptul că, ”în sfârșit ne-am aliniat la ceea ce înseamnă lucrul european bine făcut, și aici meritul CJI este atât prin inițiativă, cât și prin contribuție!”.

Acesta a mai dorit să puncteze aprecierea în legătură cu montarea sistmului de panouri solare, declarându-se un mare susținător al energiilor regenerabile, dar și ”eficientizarea comunicațiilor”, la nivelul unității…vorbind aici de telefonie, internet, cablu. ”Chiar dacă serviciile sunt temporare, lucrurile acestea sunt foarte bune pentru cei care lucrează aici și pe ei îi ajută să ofere, la rândul lor, servicii de înaltă calitate celor care vor fi cazați aici. Iar pentru cei care nu știu cum arăta acest loc înainte – ei bine, vorbim despre o adevărată revoluție a ceea ce s-a întâmplat aici – care nu poate decât să ne bucure!”, a declarat Pîntea.