Starea de bine a copiilor, preocuparea educatorilor din Centrul metodic Voluntari

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.683

La sfârșitul lunii noiembrie, comuna Afumați a fost gazda Cercului pedagogic al

educatoarelor din Centrul Metodic Voluntari (din care fac parte localitățile Afumați, Petrăchioaia, Tunari, Ștefăneștii de Jos și Voluntari), cu tema “Activitățile STEAM în educația timpurie”. Cea care a coordonat activitatea cercului pedagogic a fost prof. Mirela Petrache, directorul Grădiniței Nr. 2, Voluntari, pregătind evenimentul alături de profesoarele Mioara Anton și Cristina Andrei, metodiste ale Inspectoratului Școlar Județean Ilfov și de inspector școlar pentru educație timpurie, prof. Maria Bantaș.

Au participat peste 50 de educatoare de la grădinițele din localitățile arondate Centrului Metodic Voluntari, dar și educatori-puericultori ai creșelor din Tunari și Voluntari, care au dezbătut aspecte privind această abordare educațională – STEAM – care folosește știința, tehnologia, ingineria, arta și matematica pentru a îmbunătăți procesul de învățare și a oferi copiilor o educație complexă. Agenda zilei a cuprins un joc ”de spargere a gheții”, vizionare activitate demonstrativă, prezentare referat de specialitate, prezentare exemple de bune practici, ateliere tematice și, evident, dezbateri.

La debutul activităților a luat parte și primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, care a mulțumit organizatorilor pentru faptul că, din nou, comuna Afumați a fost aleasă gazdă pentru desfășurarea cercului pedagogic al educatorilor, ceea ce confimă faptul că, aici, educația reprezintă o prioritate, încă de la cele mai mici vârste ale beneficiarilor.

”Pentru noi este o cinste și o onoare să vă avem aici, mai ales că eu, ca primar ales în anul 2008, am spus încă de la începutul mandatului că primul domeniul în care trebuie investit este educația. Și, dovedim constant că nu au fost doar vorbe, pentru că azi avem fapte – care se văd. Foarte important este, însă, că toate aceste lucruri nu se puteau realiza decât cu ajutorul dumneavoastră, o resursă umană deosebită”, a spus edilul.

Acesta a profitat de prezența celor care se ocupă de educația preșcolarilor și a dorit să puncteze foarte pe scurt câteva repere istorice legate de atestarea documentară a comunei Afumați, primele referiri datând de la 1510, dar și câteva vechi vestigii păstrate pe teritoriul localității – ruinele Curții domnești a lui Radu de la Afumați, ansamblul fostei curți a stolnicului Constantin Cantacuzino. Edilul i-a invitat pe oaspeți să le viziteze și a dat asigurări că, și pe viitor, orice activitate care are în centrul ei educația copiilor va primi sprijinul administrației locale afumățene.

Așadar, într-un climat relaxant şi reconfortant s-a trecut la o activitate demonstrativă prezentată de prof. Andreea Hera și preșcolarii grupei mari: “Lumea dispărută a dinozaurilor”. Activitatea pe domeniul experiențial a fost îmbinată armonios cu cea desfășurată la centre, ținându-se cont de nivelul de vârstă al copiilor. Micuții au dovedit bună pregătire și au fost motivaţi să se implice activ și au fost încurajați să-și finalizeze sarcinile fiind stimulați continuu. Au răspuns cu promptitudine la toate solicitările profesoarei lor, au participat conștient și activ, fiind interesați de rezultate cât mai corecte. Scopul activității a fost lărgirea orizontului de cunoaștere al copiilor în domeniul științei prin încurajarea explorării și descoperirii mediului înconjurător. Activitatea în sine a fost o călătorie în timp care i-a captivat pe copii și pe invitați.

A urmat prezentarea unui referat bine documentat, realizat de educatoarele din Afumați, dezbateri pe baza activității vizionate, prezentarea exemplelor de bune practici și atelierele în care educatoarele prezente au fost provocate să rezolve misterul cutiei alese. Activităţile au surprins plăcut şi au avut parte de aprecieri pozitive din partea tuturor participanților.

Prof. Mirela Petrache a comparat activitățile propuse în cadrul cercului pedagogic cu cele desfășurate de copii în grădinițe. De altfel, motto-ul grădiniței pe care o conduce este chiar ”Învățăm, jucându-ne toți!”, ceea ce s-a întâmplat, din plin, la Afumați, de data aceasta, la joc și învățare participând adulții care formează cea mai valoroasă resursă a lumii – copiii.