Ședința ordinară a Consiliului Județean Ilfov (CJI), din 31 august a.c., a avut pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărâri, aprobate în unanimitate de către consilierii județeni.

Astfel, după aprobarea proceselor verbale ale ședințelor CJI din 15 și 28 iulie, respectiv 3 august a.c., consilierii județeni au votat modificarea şi completarea HCJI 48/2012 pri­vind organizarea Comi­siilor de specialitate ale Consiliului. Lucian Enache a fost înlocuit de Aurel Pavel, în Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, lucrări publice, arhitectură și administrarea domeniului public și privat al județului.

Următorul proiect a vizat aprobarea modificării Organigramei şi a Statului de funcţii  la Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu”, de la Bălăceanca. Modificările intră în vigoare la 1 septembrie 2015 și constau în înființarea unor pos­turi necesare bunei desfășurări a activității spi­talului, prin transformarea unor posturi vacante și prin modificarea nivelului unor posturi, în vederea promovării personalului.

În continuare, consilierii au votat arondarea comunei Dragomirești Vale (de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Buftea) la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din Dragomirești Vale.   

”Open Days” cu ilfoveni

O delegație din partea CJI se va deplasa, în perioada 11-16.10.2015, la Bruxelles (Belgia), pentru participarea la evenimentele Open Days 2015, evenimente prilejuite de ”Săptămâna europeană a Regiunilor și Orașelor”. ”Echipa CJI este formată din 9 persoane – 3 reprezentanți ai PNL, 2 PSD (plus un loc cedat de independentul Sebastian Geantă), 1 PDL, 1 PPDD și 1 UNPR. Contravaloarea cheltuielor de cazare, a diurnei și a cheltuielilor de transport – în conformitate cu prevederile legale în vigoare – vor fi suportate de la bugetul local al județului.

Și modificarea HCJI 70/2015 privind asocierea judeţului, prin CJI, cu unele Unităţi Administrativ Teritoriale, prin consiliile locale din Ilfov – în vederea realizării în comun a unor obiective de interes public – a trecut fără nici o problemă. Documentul face referire la after ­school-ul din Vidra – str. Principală, nr.106 – unde se vor investi 110.000 de lei, în utilități. Contribuția CJI este în valoare de 99.000 de lei cu TVA inclusă, și va fi asigurată în funcție de veniturile la bugetul local al județului. Contribuția CL Vidra va fi, așadar, de 11.000 de lei cu TVA inclusă și va fi asigurată, evident, de la bugetul local al comunei. 

Modificări la ADIA

O altă modificare aprobată de către consilierii județeni a fost legată de Actul Constitutiv şi Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă (ADIA) – Ilfov. Comuna Chiajna s-a retras din ADIA Ilfov, iar președintele CJI, Marian Petrache este împuternicit să semneze, în numele și pe seama Consiliului, modificarea Actului Constitutiv și a Statutului ADIA Ilfov, în acest sens.     

Buget rectificat

La ultimul proiect de hotărâre de pe Ordinea de zi, înaintea punctului ”Diverse”, s-a rectificat bugetul local al județului pe anul 2015, atât la partea de venituri, cât și la cea de cheltuieli. A fost aprobată, astfel, majorarea bugetului de venituri și cheltuieli alocat de ministerul Sănătății prin Casa de Asigurări de Sănătate, în sumă de 3,5 milioane de lei, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov. 

Diverse… cu discuții!

Primul punct din categoria ”Diverse” a supus votului consilierilor județeni lista de proiecte prioritare propuse pentru finanțare POR 2014-2020. Potrivit prezentării făcute de către Marian Petrache, președintele CJI, ”top 3 priorități” este reprezentat de DJ 101 Balotești, km.12+860 – limita județului Ialomița, km.36+600, DJ 401 Centura București, km.6+520 – limita județului Giurgiu, km. 21+750 și DJ 602 Domnești, km.13+400 – Ciorogârla, km.20+500.

Cel de-al doilea punct de la ”Diverse”, și ultimul aprobat în ședința ordinară, a fost despre acordarea unei sume din bugetul local al județului, către UAT Bragadiru – pentru asigurarea implementării Proiectului Integrat de Dezvoltare Urbană a orașului. Este vorba de 5 milioane de lei, necesari modernizării infrastructurii rutiere, refacerea suprafeței carosabile și a trotuarelor.

 

Consilierii PSD au cerut, înaintea votului, un răgaz de 5 minute, pentru a discuta separat aprobarea acestui proiect. După ce au analizat proiectul, întorși în sală, ei au votat ”pentru”, atrăgând atenția colegilor că, și alte localități se află în situații similare (proiecte demarcate pe fonduri europene, blocate în prezent din lipsa fondurilor – în care, dacă nu sunt finalizate la timp, autoritățile locale pot risca să le continue din fonduri proprii sau, și mai rău, să restituie întreaga valoare a proiectului) și vor avea nevoie de împrumuturi. Președintele Marian Petrache a replicat că imediat ce primăriile vor solicita ajutor și, evident, după analiza situațiilor, se vor lua măsuri care să rezolve problemele, astfel încât nicio localitate să nu piardă banii europeni.