Memorialul „Mihai Cruțescu”, la a II-a ediţie

Dintotdeauna, prospeţimea adolescenţei își anexează modele de viaţă și comportament. O face impetuos, cu nesaţ. Și bine îndrumată, ea se modelează după repere consistente, autentice, care îi descriu reușite consacrate și durabile. Cultivarea voinţei de a învinge și câștigarea performanţelor fac parte din mesajul educaţional al Liceului cu Program Sportiv nr. 1, din Clinceni. Miercuri, 15 mai, aici s-a desfășurat cea de a doua ediţie a Memorialului „Mihai Cruţescu”, ca omagiu adus personalităţii celui care a marcat fotbalul ilfovean, după ’89.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 404

 

Fost arbitru divizionar și observator federal, Mihai Cruțescu, (n. 1937 – d. 2010) a înfiinţat Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) din Ilfov, după anii Revoluţiei, și a activat ca președinte ales. Peste 20 de ani, ca specialist, a făcut parte și din Comisia Municipală de Arbitri, unde a ocupat funcţii importante.  

Pedagogie, cu repere autentice

Competiţia fotbalistică inter-licee, în memoria lui Mihai Cruţescu, a avut, de fiecare dată, o ţintă dublă: aceea de a omagia un model profesionist al sportului, dar și buna formare a tinerilor jucători, în confruntări disputate sub semnul unui nume onorant.

Au fost elocvente cuvintele prof. dr. Ioana Rădulescu, dir. liceului gazdă, rostite la festivitatea de premiere a ediţiei: „Cele înfăptuite de maestrul Cruţescu au fost lucruri extraordinare pentru sport, pentru judeţul nostru. Îi purtăm respect și recunoștinţă. Iar azi, suntem din nou aici datorită dânsului, dar și acelora pe care   i-a crescut profesional”.

Protagoniști

La întreceri au participat echipe de jucători liceeni, din patru localităţi ilfovene. Iată numele lor – în ordinea locurilor obţinute pe podium – și pe cele ale prof. îndrumători: Loc I – Lic. cu Program Sportiv nr. 1, Clinceni, (prof. Mihai Burtea); Loc II – Lic. Tehnologic „Pamfil Șeicaru”, Ciorogârla, (prof. Florentina Belcioi); Loc III – Lic. Teoretic „Horia Hulubei, Măgurele, (prof. Cristian Neacșu); Loc IV – Lic. Teoretic „Alexandru Rosetti”, Vidra, (prof. Dănuţ Enache).    

Organizatori și gazde

Iniţiatoare a competiţiei-memorial, este Direcţia Judeţeană de Sport și Tineret (DJST) Ilfov – prin consilierul ei, prof. C-tin Fînaru, care, în tinereţe, a fost unul dintre discipolii formaţi profesional de către mentorul M. Cruţescu. DJST a și sponsorizat evenimentul, participanţii primind diplome, medalii, iar echipele – cupe și cadouri (mingi de fotbal).  

Ca parteneri, s-au alăturat acestui demers Inspectoratul Școlar Judeţean (IȘJ) Ilfov, Primăria Clinceni, condusă de edilul Adrian Budeanu, Asociaţia Școlară și cadre didactice ale Lic. Sportiv gazdă: prof. dr. Ioana Rădulescu, Mihai Burtea, Stancu Ciubăr ș.a.

Amintiri, cu nume celebre

Prof. C-tin Fînaru își amintește: „Aveam 26 de ani. Îi datorez dlui Cruţescu formarea mea profesională, de după terminarea școlii de specialitate. Maestrul a pregătit multe nume vestite:  Florin Chivulete, Vasile Avram, Valeriu Argăseală, Alexandru Tudor (arbitru FIFA), mulţi alţi arbitri divizionari. (…) Am multe amintiri frumoase cu dânsul.

(…) După ce am venit la DJST Ilfov, am decis să-i închinăm acest memorial, pentru ca tinerii să cunoască un reper important al fotbalului ilfovean”.  

Oaspete surpriză

La Clinceni, Silviu Cruţescu, fiul celui omagiat, a fost invitat de onoare. E bucureștean, inginer constructor, și are 45 de ani. A primit cu emoţie placheta comemorativă dedicată tatălui său, oferită de C-tin Fînaru.

„Sunt mândru că viaţa tatei a însemnat atât de mult pentru comunitatea sportivă ilfoveană, că oamenii încă se gândesc la el și îi preţuiesc memoria. Le mulţumesc tuturor”, a spus el.