Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de ninsori și viscol, valabilă până miercuri noapte la ora 23:00 pe raza a 11 județe din estul și sud-estul țării.

În același timp, meteorologii au ridicat avertizarea Cod portocaliu ce viza județele Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Vrancea.

Potrivit ANM, în intervalul orar 13:00 — 23:00, va mai ninge în cea mai mare parte a Moldovei, local în Muntenia, zona Carpaților de Curbură, iar spre seară și la începutul nopții și în sudul Dobrogei. În Dobrogea, estul Munteniei, sudul și centrul Moldovei, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

Județele vizate de avertizarea Cod galben sunt: Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița și Călărași. ANM precizează că unele intensificări ale vântului vor fi și în Oltenia și restul Munteniei, spulberând trecător zăpada.

De asemenea, începând din noaptea de miercuri spre joi, la ora 4:00, și până vineri la ora 10:00, va intra în vigoare o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă la nivelul întregii țări.

Astfel, în intervalul menționat, la munte vântul se va intensifica treptat, cu viteze de 60 — 70 km/h, iar pe creste, cu precădere în a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie), rafalele vor depăși temporar 80 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în regiunile sud-estice, sudice și centrale, temporar cu viteze de 45 — 55 km/h, astfel încât zăpada depusă anterior va fi spulberată.

Începând din a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie) va ninge, în general, slab cantitativ în zonele de munte și local în regiunile intra-carpatice, iar spre sfârșitul nopții de joi spre vineri (12/13 ianuarie) în vestul țării, vor fi precipitații mixte și se va produce polei. În cursul zilei de joi (12 ianuarie) în funcție de evoluția meteorologică, ANM ar putea actualiza informarea meteo emisă miercuri.

În plus, meteorologii au emis o atenționare Cod galben de vreme deosebit de rece și ger, mai ales în cursul nopților, valabilă în intervalul 11 ianuarie, ora 13:00 — 12 ianuarie, ora 10:00.

În intervalul menționat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a țării. Astfel, minimele nocturne se vor situa în general între—17 și—10 grade, iar maximele diurne vor fi negative.