În cadrul celei mai recente reuniuni a Colegiului Prefectural Ilfov, conducerea Direcției de Sănătate Publică a județului a prezentat stadiul programelor naționale de sănătate publică.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 423
Directorul executiv al DSP Ilfov, Livia Sorina Desculțu, a făcut referire la programele naționale de boli transmisibile; Programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă; programele naționale de boli netransmisibile (cu subprogramul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș – Papanicolau la populația eligibilă în regim de screening) sau la Programul național de sănătate a femeii și copilului.
Acoperire vaccinală bună
În Programul național de imunizare, în perioada ianuarie-august 2018, prin cabinetele medicilor de familie din Ilfov au fost efectuate 27.743 de vaccinări. Acoperirea vaccinală a fost de 100% în cazul BCG-ului, 96,01% – vaccin antihepatită B, 94,05% – vaccin antihepatită B – diftero – tetanic – pertussis – poliomielitic – Hemophilus B, 86,60% – pneumococic, 74,52% – rujeolic – rubeolic – oreion și 72,73% – diftero – tetanic – pertussis – poliomielitic, la copiii de 6 ani.
În Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare, în cadrul supravegherii bolilor transmisibile prevăzute în reglementările legale în vigoare, au fost primite de la spitale 311 fișe unice de raportare a bolilor transmisibile, toate fiind validate și predate Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Cele mai mari morbidități prin boli transmisibile, raportate pentru Ilfov, în perioada ianuarie-august 2018, au fost de 251 cazuri la 100.000 de locuitori – boală diareică acută, 79 cazuri la suta de mii de locuitori – varicelă și 57 cazuri la 100.000 de locuitori – rujeolă.
În Programul național de supraveghere și control al infecției HIV, Ilfovul stă bine, fiind efectuate, de la începutul anului, la cele 2 spitale din județ (Clinic Județean de Urgență și Obstetrică-Ginecologie Buftea) – 867 de teste rapide HIV la gravide și toate au ieșit negative!
Şase decese prin TBC
Nu la fel de bine stau lucrurile în Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei. Prin cele 2 dispensare TBC ale județului, de la începutul anului 2018 au fost examinate 620 persoane pentru depistarea cazurilor de infecție/îmbolnăvire de tuberculoză, pentru 520 dintre ele fiind efectuate și examene radiologice. A fost inițiată chimioprofilaxia pentru 21 de persoane. În colaborare cu coordonatorul tehnic județean a fost întocmită anchetă epidemiologică pentru toate cele 33 de cazuri nou apărute de tuberculoză. Au fost efectuate 164 de examene radiologice la bolnavi cu TBC și se află în tratament pentru TBC 223 de bolnavi. Din păcate, au fost înregistrate 6 decese prin TBC, însă au fost înregistrate și 45 de cazuri de TBC vindecate. Pentru TBC – Multi Drog Rezistentă – se află în tratament 21 de bolnavi ilfoveni și, în acest segment, s-au menționat 39 de cazuri noi și recidive.
În Programul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizarea utilizării antibioticelor și a antibioticorezistenței, în urma monitorizării, centralizării și analizei datelor de supraveghere a infecțiilor nosocomiale de la nivelul unităților sanitare cu paturi din județ, au fost înregistrate 25 infecții nosocomiale.
Pentru ca toate cifrele de mai sus să arate mai bine, directorul DSP Ilfov a vorbit despre necesitatea apariției Legii vaccinării, despre furnizarea continuă de către Ministerul Sănătății a vaccinurilor în cantitate suficientă, conform solicitărilor, astfel încât să nu mai existe deficiențe în aprovizionare, despre implicarea în mobilizarea la vaccinare a tuturor persoanelor responsabile (medici de familie, asistenți comunitari, mediatori sanitari), creșterea angajamentului față de vaccinare la nivel politic, profesional și personal sau despre creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța vaccinării antirujeolice în rândul părinților și al altor persoane care îngrijesc copii, profesioniștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie din consiliile locale.
Problema apei (ne)potabile!
DSP Ilfov efectuează monitorizarea de audit a calității apei, iar în perioada ianuarie-august 2018 au fost prelevate 120 de probe de apă de la 26 sisteme centrale de aprovizionare cu apă din Popești – Leordeni, Buftea, Bragadiru, Cornetu, Pantelimon, 1 Decembrie, Tunari, Glina, Brănești, Măgurele, Afumați, Otopeni, Balotești, Chitila, Mogoșoaia, Dobroești, Corbeanca, Voluntari, Cernica, Domnești, Ștefăneștii de Jos, Ciorogârla, Ostratu, Dumitrana, Berceni. Au fost interpretate 48 de buletine de analiză a apei potabile (12 dintre acestea, la solicitare), iar rezultatele analizelor de laborator au evidențiat neconformități ale parametrilor fizico-chimici și microbiologici (amoniu – 13, nitriți – 3, bacterii coliforme – 8, nr. colonii la 37ºC – 8, nr. colonii la 22ºC – 2, E. coli – 1, clor rezidual liber – 2 și enterococi – 1) în 14 localități: Bragadiru, 1 Decembrie, Cornetu, Pantelimon, Afumați, Ștefăneștii de Jos, Mogoșoaia, Măgurele, Dumitrana, Berceni, Brănești, Ciorogârla, Domnești, Otopeni. Producătorii/distribuitorii de apă în cazul acestor localități unde s-au înregistrat neconformități sunt: SC Apă-Canal Ilfov (Pantelimon, Măgurele, Mogoșoaia, Domnești, Dumitrana, Brănești, Bragadiru, Cornetu, Ciorogârla); SC Veolia Apă Servicii SRL (Otopeni); SC Euro Apavol SA (Ștefăneștii de Jos, 1 Decembrie și Berceni) și SC Alimentare cu apă și canalizare Afumați – pentru Afumați. Aceștia au primit recomandări în vederea conformării la parametrii prevăzuți de legislația sanitară în vigoare, recomandări legate de întreținerea și exploatarea instalațiilor de extragere a apei din subteran, optimizarea procedeelor de dezinfecție precum și de întreținerea capacităților de înmagazinare și distribuție a apei. Potrivit DSP Ilfov, deficiențele au fost remediate în Pantelimon, Afumați, Bragadiru, Cornetu, Ciorogârla, Otopeni, Brănești, Ștefăneștii de Jos, Mogoșoaia, Domnești, Măgurele, Dumitrana.
În 1 Decembrie și Berceni au scăzut valorile pentru amoniu, dar încă se mențin peste limita maximă admisă de lege.
Tot de la începutul anului au fost evaluate și 97 sisteme de alimentare cu apă în vederea eliberării autorizației sanitare de funcționare – pentru 46 dintre acestea – și a vizei anuale pentru 50 de obiective (atât pentru aprovizionare în sistem central, cât și pentru surse proprii), iar pentru 1 Decembrie s-a eliberat notificare de respingere a autorizației sanitare de funcționare din cauza parametrului ”amoniu”, care, așa cum arătam mai sus, se menține la o valoare cu mult peste limita maximă admisă de legislația sanitară în vigoare.
În cazul apei de îmbăiere, în sezonul estival au fost prelevate 15 probe de apă din lacurile aflate pe teritoriul județului, din 3 zone naturale neamenajate, dar folosite în mod tradițional pentru îmbăiere (Buftea, Snagov și Clinceni), iar analizele de laborator au evidențiat neconformități la parametrii bacteriologici (E. Coli – 4, enterococi – 8). Pentru că zonele respective nu sunt amenajate, iar lacurile nu au fost dragate, scăldatul este interzis, iar acest fapt este inscripționat.
Depistarea precoce a cancerului de col uterin
În perioada ianuarie – august 2018 s-au realizat 582 de testări Babeș – Papanicolau la populația feminina eligibilă din Ilfov (de 10 ori mai multe testări decât în 2017), în semestrul I 2018 fiind efectuate 371 testări.
Din păcate, în continuare, majoritatea medicilor de familie nu se implică în implementarea programului, specialiștii DSP Ilfov identificând printre cauze:
– situația geografică particulară a județului, dispus ca un inel în jurul Bucureștiului, cu distanțe mari între localitățile din nordul, sudul și vestul Ilfovului și sediul Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov – situat în București, sectorul 2 – care face dificilă accesarea programului și refuzul medicilor specialiști ginecologi din cele 7 centre de recoltare care au funcționat în perioada 2012-2014 de a se mai implica în screening, de asemenea, din cauza distanțelor mari care trebuiau străbătute până la sediul spitalului, pentru predarea frotiurilor recoltate, apoi pentru că tariful prevăzut pentru recoltare a scăzut în 2015 – 2016 și în trim. I 2017, de la 28 lei la 18 lei, suma care nu acoperă costul kitului de recoltare și consumul de benzină. Nu în ultimul rând, transmiterea tardivă a rezultatelor testărilor efectuate către cabinetele medicilor de familie și către centrele de recoltare a dus la scăderea adresabilității populației feminine eligibile pentru efectuarea testului.
Sănătatea femeii și copilului
În cadrul programului “Profilaxia distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf” a avut ca beneficiari, în primul semestru din 2017, 207 sugari. Costul mediu/copil beneficiar de lapte praf, în acest caz, a fost de 290,45 lei, față de costul mediu/copil beneficiar din norme (155 lei). Costul mediu s-a calculat raportat la număr de beneficiari cu CNP distinct în semestrul I 2017. ”Costul mediu/beneficiar de 155 lei, prevăzut în Ordinul MS 377/2017 în vigoare de la 01.04.2017, este un cost mult prea mic pentru dezvoltarea normală a unui sugar”, apreciază reprezentanții DSP Ilfov. Cantitatea de lapte praf prescrisă de medicii de familie din Ilfov pentru sugarii din evidență care nu beneficiază de lapte matern variază în funcție de vârsta sugarului, greutatea acestuia și tipul alimentației (artificială sau diversificată) între 1,6 kg/lună și 4 kg/lună. ”Considerăm că este necesară o actualizare a cunoștințelor medicilor de familie pentru calcularea corectă a necesarului de lapte praf pentru alimentația unui sugar în funcție de vârsta acestuia și tipul de alimentație, prin elaborarea unui ghid de către coordonatorul național al programului: Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului.
În 2018 nu au existat sincope în distribuirea laptelui praf beneficiarilor, iar în perioada ianuarie – august a.c. au beneficiat de acest program 202 copii de 0-1 an. Costul mediu/copil beneficiar de lapte praf, în acest an, a fost de 329 lei/copil, așadar mult peste costul mediu/copil beneficiar din norme.