Pe 8 mai, Europa sărbătoreşte sfârşitul celei mai mari conflagraţii mondiale, a secolului XX, după ce, pe 7 mai 1945, armata germană a capitulat necondiţionat.
Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Actul oficial a fost semnat la cartierul general al trupelor aliate din Reims, Franţa. El a intrat în vigoare pe 8 mai, la ora 23.01. Diferenţa de fus orar este explicată de faptul că ”Ziua Victoriei” se celebrează în Europa Occidentală şi Centrală pe 8 mai, iar în alte ţări din Est şi Rusia – pe 9 mai. În urma semnării actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care și-au pierdut viața peste 60 de milioane de oameni, militari și civili.
Pentru a marca momentul, pe 9 mai, la Jilava, unde se află un cimitir militar și un monument închinat ”gloriei ostașilor armatei sovietice care și-au dedicat viața în lupta pentru eliberarea omenirii din robia fascistă” a avut loc o ceremonie de comemorare și s-au depus coroane de flori.
Din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la București, delegația prezentă a fost condusă de către Alexander Lukin, consilier, iar primarul interimar al localității Jilava, Mariana Dumitrescu, a fost însoțită de câțiva consilieri locali și de secretarul comunei. Au depus o coroană de flori și ofițeri ai Ministerului Apărării Naționale, iar imnurile celor două state – Federația Rusă și România – au fost intonate de Brigada 30 Gardă ”Mihai Vitezul” a Statului Major General. Trompetistul a încheiat ceremonia cu ”Stingerea”, după care, elevi ai comunităţii ruse din România au așezat garoafe roșii pe pietrele funerare ale militarilor ruși îngropați în cimitirul militar.