Primăria comunei Ștefăneștii de Jos a fost gazda unui eveniment de prezentare a lansării unui proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă având ca scop formarea unor grupuri de tineri cu vârste între 18 și 35 de ani în domeniul accesării fondurilor europene pentru afacerile locale.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 633, ediția print

Managerul de proiect Cornel Claudiu Dumitru a explicat că proiectul cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă ­(POCA) își propune implicarea Asociației Social ALERT în creșterea capacității a 10 ONG-uri și parteneri sociali în domeniul dezvoltării antreprenoriale a familiilor tinere, prin implicarea inovativă a acestora în formularea și dezvoltarea locală la nivelul comunelor Tunari și Ștefăneștii de Jos, din județul Ilfov.

”Obiectivul general al proiectului cu codul MySMIS 151510 este creșterea capacității a 10 ONG-uri și parteneri sociali pentru formularea și promovarea dezvoltării inovative la nivel local prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale la nivelul tinerelor familii din aceste localități. Valoarea totală a proiectului  este 424.634,82 lei, din care contribuția UE este de 332.913,71 lei, restul fiind contribuție națională. Grupul țintă este format din minimum 50 de persoane care vor fi participanți la cursuri de competențe antreprenoriale și 50 de cetățeni care vor participa la un seminar de formare în domeniul accesării fondurilor europene pentru afacerile locale. Vor fi de asemenea scrise și niște strategii și ghiduri de bune practici, scopul proiectului fiind îndreptat către resursa umană, prin aceste ONG-uri, pentru a crește capacitățile antreprenoriale ale tinerilor în general”, a explicat managerul de proiect.

Ce își propune proiectul?

Potrivit lui Cornel Claudiu Dumitru, proiectul își propune să crească capacitatea tinerilor de a identifica sursele de finanțare nerambursabile europene, de a înțelege mecanismele de finanțare. ”Mecanismele de finanțare sunt foarte simple, dar trebuie înțelese pentru a putea începe apoi scrierea sau creionarea cererilor de finanțare, astfel încât capacitatea antreprenorială să ducă la o dezvoltare în rândul societății noastre”, a spus managerul de proiect, subliniind că este vorba despre creșterea capacității a 10 ONG-uri și parteneri sociali din regiunea București – Ilfov pentru a formula și promova dezvoltarea inovativă la nivel local, prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale la nivelul familiilor tinere, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

”Vă asigur că cei 50 de tineri care vor participa la cursuri vor înțelege la final ce înseamnă com­petență antrepreno­rială, la fel cei 50 de cetățeni participanți  la seminarul de formare în domeniul accesării fondurilor europene. Proiectul își propune să creeze și o platformă online, unde aplicanții să poată comunica mai ușor cu reprezentații unităților administrativ teritoriale, dar și între ei. Vor putea astfel să schimbe idei, ceea ce este important, pentru că în felul acesta se nasc parteneriatele în fonduri europene. Foarte multe dintre proiecte sau dintre liniile de finanțare pun condiția ca cererile de finanțare și fondurile să fie obținute într-un parteneriat între aplicanți.

Cu ocazia evenimentului de lansare a proiectului, managerul de proiect i-a îndemnat pe cei prezenți să se înscrie la cursuri, asigurând asistența că acestea nu vor fi plictisitoare și, în plus, sunt gratuite. ­”Ne-am bucura ca informația să ajungă la cât mai mulți oameni. Pentru curs sunt eligibili tineri între 18 și 35 de ani, care vor învăța să scrie planuri de afaceri, ce înseamnă cererea de finanțare cu anexele ei, care sunt mecanismele, rambursările, cum se scrie cererea de finanțare, cum este contractat proiectul, vor învăța despre implementarea acestuia și monitorizarea lui. O treime din banii de la bugetul acestei țări vine din fonduri europene. Chiar vine! De ce să nu luăm acești bani din fonduri europene? Chiar se poate! Așadar, sunați-ne, înscrieți-vă la curs!”, a spus specialistul, subliniind că este important de reținut faptul că există posibilitatea de a învăța să accesezi fonduri europene într-un anumit domeniu. ”Nimeni nu va deveni expert în fonduri europene doar urmând un curs. Expert în fonduri europene devenim fiecare dintre noi după ce vom implementa cel puțin un proiect. Sunt și oameni dezamăgiți și este de înțeles, dar și mai mulți oameni mulțumiți”, a concluzionat Cornel Claudiu Dumitru.