Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului s-au aflat sâmbătă, 19 octombrie, în mijlocul comunității din Balotești. Medici și asistenți ai Institutului Oncologic București au ajutat femeile din această localitate să prevină îmbolnăvirea prin cancer de col uterin și de sân, oferindu-le cele mai bune sfaturi și investigații clinice, fără să plătească.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 473, ediția print
Ca de fiecare dată, specialiștii au inclus în ediția de sâmbătă a campaniei de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin și sân” femeile cu vârste între 25 și 64 de ani, cu venituri modeste, care nu au posibilitatea să ajungă la centrele medicale de profil pentru controalele de rutină și, mai ales, pentru examenele clinice. Nu mai puțin de 30 de femei au fost investigate gratuit, în cadrul campaniei de la Balotești. „Doamnele de aici au beneficiat astăzi de un test Babeș-Papanicolau, dar și de un examen primar la sân. Este o activitate benefică, deoarece vine în sprijinul doamnelor din mediul rural care se deplasează mult mai greu către oraș sau către orice altă instituție spitalicească. Faptul că noi venim direct aici este un real beneficiu pentru acestea. Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin căutăm să depistăm leziuni precursoare care se pot îndepărta înainte de apariția cancerului. De atfel, România este pe primul loc în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin, aceasta fiind de trei ori mai mare decât media ratei Uniunii Europene. Cancerul de col uterin reprezintă în România o reală problemă de sănătate publică, anual 4.000 de femei sunt diagnosticate cu temuta maladie. Încercăm să asigurăm și o continuitate a acestor investigații preliminare. Astfel, femeile depistate cu probleme de sănătate sunt invitate la IOB pentru examene de laborator și explorări imagistice (videocolposcopie – aparat donat de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului IOB-ului, ecografie, mamografie, CT, RMN), dar și pentru realizarea tratamentului de chirurgie și ginecologie oncologică adecvat”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Peste 600 de femei, investigate până acum
„Este foarte important controlul la sân, în sensul că trebuie făcut anual cu ecografie mamară bilaterală și mamografie după vârsta de 40 de ani, din doi în doi ani. Un cancer la sân când se instalează și îl prindem în stadii incipiente, pacienta poate să beneficieze de tratament cu rezultate bune. Dacă stau până când cancerul ajunge în stadii avansate, din păcate nu mai putem face prea multe”, ne-a explicat dr. Cristina Șaptefrați, Medic primar ginecologie-oncologie. De asemenea, dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de screening de la Institutul Oncologic București, a ținut să sublinieze faptul că: „Anul acesta s-au făcut recoltări la peste 270 de femei și avem solicitări în continuare. Față de anul trecut, avem comune care ne-au chemat să mai venim încă o dată să recoltăm. Suplimentar față de anul trecut am început să facem și un examen clinic al sânului, fiind investigate astfel 150 de femei. Sunt solicitări pentru ecografii și mamografii. Din păcate, aici rezultatele nu sunt foarte bune, sunt femei cu infecții și inflamații care au fost chemate la tratament. Mai bine stăm cu investigațiile în amănunt. De la începutul campaniei și până în prezent sunt doar 45 de paciente care necesită investigații amănunțite, colposcopie și cu biopsie”. De la debutul campaniei și până acum, per total au fost investigate peste 610 de femei. Alte 50 de persoane au fost consiliate de medicii și voluntarii implicați în campanie. Conform rezultatelor inserate în cel mai recent raport prezentat Patriarhiei de către Institutul Oncologic București, 385 de femei au fost găsite sănătoase, 45 au nevoie de investigații amănunțite și 153 necesită tratament medical pentru infecții și inflamații.