O tradiție respectată la Snagov cu ocazia Zilelor comunei este și aceea de acordare a titlului  de „Cetățean de onoare” unor personalități care s-au făcut remarcate prin activitatea lor profesională, locuitori ai comunei, care fac cinste acestei localități.

Și anul acesta, tradiția a fost respectată întocmai și trei cetățeni au primit acest titlu de onoare.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 454

Ceremonia a avut loc în a doua zi a sărbătorii comunei, sâmbătă 1 iunie, pe scena amenajată în parcul din vecinătatea clădirii Primăriei Snagov, din Ghermănești, în prezența a sute de snagoveni. Cel care a dat citire Hotărârii de Consiliu local și i-a prezentat pe cei trei noi cetățeni de onoare a fost primarul Marian Oancea. La ceremonie au participat și câțiva membri ai Consiliului local.

„Dragii mei snagoveni, așa cum v-am obișnuit, în fiecare an, primarul și Consiliul local al comunei Snagov scoate în evidență anumiți cetățeni deosebiți, oameni care fac cinste și vază localității noastre. De aceea, Consiliul local a hotărât să acorde titlul de «Cetățean de onoare» unor oameni deosebiți care ridică mediul academic al comunei noastre. În urma Hotărârii de Consiliu local, am hotărât să acordăm acest titlu dlui. Corneliu Bârsan, dnei. Victoria Gabriela Bârsan și dlui. Ioan Dumitrache”, a anunțat edilul. Apoi, acesta i-a prezentat pe cei trei cetățeni care fac cinste acestei comune ilfovene și le-a înmânat plachetele de cetățean de onoare, în aplauzele celor prezenți.

Cine sunt Corneliu Bârsan și Victoria Gabriela Bârsan?

  • Corneliu Bârsan este membru corespondent al Academiei Române. Este conducător de doctorat la Facultatea de Drept a Universității București, din 2014 până în prezent, este prof. emerit la Catedra de Drept privat a Facultății de Drept și prof. titular la Catedra de Drept privat a Universității „Nicolae Titulescu”. Între 1998 și 2013 a fost judecător la CEDO, iar între 1990-1998, decan al Facultății de Drept din București. Din 1992 și până în 2005, a fost membru al Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga, iar din 1990 și până în prezent activează în cadrul Institutului Internațional de Drept de expresie franceză. Este cetățean al comunei Snagov din anul 1995.
  • Victoria Gabriela Bârsan, a fost, începând din anul 2009, judecător la Curtea Supremă a României, iar din 2005  a fost numită președinte al secției de contencios administrativ a ÎCCJ. Începând cu anul 2009, a făcut parte din grupul de lucru din cadrul proiectului PHARE – Unificarea jurisprudenței instanțelor și parchetelor din România.

Cine este Ioan Dumitrache?

Prof. dr. ing. Ioan Dumitrache este membru al Academiei Române și Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj Napoca și al Universității Tehnice din Arad. Între 1984 și 1990 ,a fost decan al Facultății de Automatică și Calculatoare al IPB. Între 1998 și 2012, a fost președintele Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior. Între 2000 și 2004, a fost rectorul UPB, din 2011 până în prezent, președintele Coaliției Române pentru Educație în Inginerie, iar din 2010 până în prezent – președintele Consiliului Științific IPA.