Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educațional ale Patriarhiei Române anunță reluarea Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a IX a, 2020. Prezentăm și noi, în cele ce urmează, calendarul înscrierilor și cele mai importante informații cu privire la concursul din acest an!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 502, ediția print
Potrivit Basilica.ro, începând cu data de 15 iunie 2020 Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educațional ale Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, din București, reiau organizarea Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a IX-a, 2020, după următorul calendar:
În perioada 15-19 iunie 2020 vor avea loc înscrierile la cele trei secțiuni ale concursului (Icoană pe lemn, Frescă și Miniatură). Participanții vor putea să depună lucrările personal sau prin curierat, la sediul Sectorului Cultură și Patrimoniu Religios al Patriarhiei Române (str. Maria Rosetti nr. 63, Sector 2, București).
În perioada 22-26 iunie 2020 va avea loc evaluarea lucrărilor și afișarea rezultatelor. Cele mai bune lucrări vor face parte din expoziția concursului și vor fi incluse într-un album.
Data organizării festivității de premiere și perioadele desfășurării expozițiilor de la Palatul Patriarhiei și de la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, din București, vor fi stabilite ulterior, în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivel național. Cei interesați pot obține informații suplimentare privind înscrierea accesând site-ul patriarhia.ro și pagina de Facebook a concursului.
Concursul contribuie la păstrarea tradițiilor religioase și culturale
Concursul Naţional ”Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a IX-a, 2020 este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios, Componenta Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educaţional ale Patriarhiei Române și se înscrie între manifestările dedicate anului 2020, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”An omagial al pastorației părinților și copiilor și An comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Obiectivele ediției din acest an sunt:
-să promoveze arta bisericească autentică şi pictorii iconari cu o abordare plastică și vizuală cât mai originală;
-să evidențieze rolul artei bisericești în pastorația părinților și a copiilor;
-să realizeze un catalog al expoziției cu cele mai reprezentative icoane din concurs;
-să faciliteze accesul credincioșilor la cumpărarea icoanelor și obiectelor reprezentative pentru arta bisericească.
Acesta cuprinde trei secțiuni:
Icoană pe lemn – unde concurenții prezintă familii de sfinți (părinți și copii, sfinți deopotrivă) precum Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta (5 septembrie) și Sfântul Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie); Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana (9 septembrie) și Maica Domnului;
Frescă – aceasta fiind realizată pe un suport din material ușor, pentru ca panoul să nu fie greu de transportat și de expus. Si aici concurenții prezintă familii de sfinți;
Miniatură – care este prezentată fără ramă sau passe-partout; concurenții vor apela la elemente specifice artei miniaturii: chenare, frontispicii, elemente decorative; sunt reprezentați sfinți care s-au remarcat prin acțiuni sau gesturi filantropice, ctitorind așezăminte sau îngrijindu-se de săraci, văduve, orfani, precum: Sfântul Voievod Neagoe Basarab (26 septembrie) – ctitor al bolniței (cămin pentru bolnavi) de la Mănăstirea Bistrița; Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești (27 septembrie), care, în Așezământul Mănăstirii Antim, a prevăzut sume pentru educarea copiilor săraci, pentru îngroparea sărmanilor, miluirea săracilor și găzduirea străinilor.
Se aleg nouă câștigători
Evaluarea candidaților se va realiza de către o comisie formată din cinci specialiști în domeniul picturii bisericești, care vor evalua valoarea artistică și tehnică a lucrărilor, încadrarea tematică și stilistică și hermeneutica liturgică (n.r. – arta interpretării fenomenelor culturii spirituale). Vor fi premiați nouă câștigători ai concursului, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a invitaților din partea instituțiilor statului la hramul Catedralei Patriarhale. Câștigătorii concursului vor primi diplome, premii în bani și catalogul expoziției ”Icoana ortodoxă – lumina credinței”. Lucrările câștigătoare vor fi păstrate ca proprietate a Patriarhiei Române, drepturile de autor fiind cedate Patriarhiei Române.