Distracția la piscine sau la ștrand îți poate pune în pericol sănătatea ochilor. Conjunctivita este una dintre cele mai comune afecțiuni pe care le poți lua din bazine sau prin contactul direct cu obiecte contaminate sau cu alți oameni bolnavi. Dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București îți spune cât de severă este această boală a ochilor, cum o recunoști și ce măsuri trebuie să iei ca să eviți complicațiile grave care te-ar putea lăsa fără vedere.

Încă de la început e bine să știi că această afecțiune constituie o inflamație sau o infecție a conjunctivei, membra­nei transparente care căp­tușește pleoapa pe inte­rior și acoperă globul ocular. Inflamația duce la umflarea vaselor mici de sânge ale conjunctivei și implicit, la înroșirea ochiului. Există patru forme de boală – alergi-că, virală, microbiană și fungică. Dacă, în cel mai nefericit caz ai făcut conjunctivită, fără indoială, trebuie să intervii încă de la primele simptome pentru că boala în sine este extrem de contagioasă. Ea se transmite nu numai de la un ochi la celălalt, ci și de la o persoană la alta. Inflamația este neplăcută, îți crează un disconfort, dar dacă mergi la medic și ți se pune un diagnostic corect la timp, se tratează cu destulă usurință, fără să-ți afecteze vederea ulterior. Cauzele apariției bolii sunt multiple. De la virusuri, bacterii și alergii, până la contactul cu substanțe chimice iritante sau cu un corp străin care ți-a pătruns în ochi. 

Semne că te-ai îmbolnăvit 

● Jenă

● Senzație de corp străin sau de nisip în ochi 

● Înroșirea supra­fe­ței conjunctivale 

● Mâncărime la unul sau la ambii ochi 

● Lăcrimare excesivă 

●  Secreție (mucoasă muco-purulentă sau chiar purulentă) care formează o crustă în timpul nopții iar dimineața la trezire ai impresia că ai pleoapele lipite. 

“De subliniat că jena este diferită de durere în oftalmologie. Există între cele două o mare deosebire. Jena este ușoară, deranjează discret, pe când durerea este inten­să, greu de suportat. ATEN­ȚIE: Vă rog să faceți diferența între cele două când descrieți problema. Pacienții mai sensibili, mai exagerați, descriu jena ca pe o dure-re, putând astfel determina greșirea diagnosticului și implicit a tratamentului, de multe ori cu implicații grave: până la pierderea vederii!”, atenționează prof. dr. Monica Pop, ma­na­gerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București.


Cum te tratezi 

Indicații 

– mergi la medicul oftalmolog, singurul care îți poate face investigațiile adecvate pentru depistarea bolii la timp și care îți poate indica cel mai potrivit tratament 

- dezinfectează zona prin spălare cu apă rece și săpun obișnuit cu ochii închiși, dimineața și seara. “În situația în care se adună secreție, spălatul se poate repeta și în cursul zilei. Nu necesită spălare cu șampoane specific sau de orice alt tip care pot agrava componenta alergică a conjunctivitei”, explică dr. Pop. De asemenea, e bine să ai un prosop separat de res­tul familiei, de colegii și prietenii care te însoțesc la bazin sau locuiesc cu tine în casă. Cât timp ai ochiul (sau ochii pentru că boala poate să-ți afecteze ambii ochi) înroșit și persistă secreția nu trebuie să iei contact cu alți oameni sau să folosești perne, paturi, lenjerie, îmbrăcăminte la comun cu cei din jur. Și nu schimba medicul. Pe toată perioada evoluției bolii, e bine să te monitorizeze același medic oftalmolog. Pentru forma bacteriană ți se recomandă antihistaminice, iar pentru cea alergică, antiinflamatoare. În cazul conjunctivitei virale, tot ce-ți rămâne de făcut este să aștepți vindecarea și, la recomandarea medicului sau farmacistului, să-ți administrezi picături antivirale pentru reducerea disconfortului. 


Contraindicații 

● Nu-ți spăla ochii cu ceaiuri de orice tip pentru că se multiplică numărul de microbi și crește agresivitatea bolii 

● Nu pune comprese sau pansamente deoarece, păstrează o atmosferă propice dezvoltării microbilor 

● Nu folosi unguent oftalmic pentru că astupă căile de scurgere a lacrimilor 

● Nu te trata singur, fără recomandarea medicului specialist.