Deşi este unul dintre proiectele educaţionale cu cel mai mare succes la nivel internaţional, Erasmus, îi obligă pe studenţii români să scoată foarte mulţi bani din buzunar pentru a studia în străinătate. Proiectul menit să formeze specialişti în diverse domenii de activitate, a întărit relaţiile dintre statele membre ale Uniunii Europene. România încă mai face eforturi susţinute pentru a ajuta tinerii să se califice în marile centre universitare europene.

Abia acum,la 30 de la lansarea programului educaţional Erasmus, cel care le permite tinerilor să studieze în alte state europene, va fi accesibil cu mai multă uşurinţă studenţilor din România. Ministerul Educaţiei ajută tinerii din universităţi să beneficieze de experienţa internaţională, atât de necesară în pregătirea lor ca viitori specialişti, alocând un buget mai mare universităţilor care-i pregătesc în ţară.

Universităţile vor susţine din venituri proprii studenţii care pleacă în străinătate

„Una dintre principalele probleme pe care le au studenţii care pleacă cu Erasmus din România în celelalte țări este legată de diferenţa de nivel de trai. De cele mai multe ori, bursa cu care pleacă studenţii români cu Erasmus nu reşeşte să acopere cheltuielile de cazare şi masă pe care ar trebui să le aibă acolo şi de aceea e nevoie de suport financiar fie de acasă, fie de la universităţi. (…) Prin intermediul Ordinului de ministru 3392 pe care l-am dat de curând, cel care reglementează condiţiile de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin, am creat cadrul legal pentru ca universităţile să poată susţine din venituri proprii cu burse studenţii care pleacă în stagii fie în ţară, fie în străinătate”, explică Alexandru Bindar, consilier al ministrului Educaţiei.

Bursierii primesc mai mulţi bani

Din această lună, facultăţile sunt obligate să acorde bani mai mulţi tinerilor care studiază în respectivele instituţii de învăţământ şi sunt bursieri. „Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care fondul pentru bursele studenţilor creşte de la 83 la 201 lei/student bugetat/lună, iar studenţii vor beneficia de transport gratuit pentru călătoriile cu mijloacele de transport feroviar, pentru toate categoriile de trenuri”, informează Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.