Pâinea noastră cea de toate zilele nu este întotdeauna ceea ce ne dorim. Nu o dată ne-am lovit de proasta calitate a pâinii și a produselor de panificație. Atât produ-cătorii, care nu respectă rețetele de fabricație și regulile obligatorii cu privire la informarea consumatorilor, cât și comercianții care vând și depozitează produsele în condiții mai mult decât improprii, ajung să ne ofere pâine de proastă calitate, dacă nu chiar periculoasă pentru sănătatea noastră. De aceea, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) organizează periodic controale pentru a verifica condițiile de fabricație și de depozitare a produselor de panificație.

Un astfel de control s-a desfășurat în perioada 24-28 august la nivel național. Aruncând o privire asupra rezultatelor controlului, îți vine să te iei cu mâinile de cap și să te întrebi: Doamne, noi ce pâine mâncăm? Din 683 de operatori economici verificați, 484, adică70%(!), nu respectau normele de protecție a consumatorului aflate în vigoare. După verificarea a 92 de tone de pâine s-a constatat că 22 de tone, aproape un sfert din întreaga cantitate, erau neconforme cu normele de producție. Mai concret, iată abaterile de la normele amintite constatate de inspectorii ANPC: modificări organoleptice, și fizico-chimice, mai exact, pâine cu coacere neuniformă, insufi-cient crescută, deformată, miez neelastic, lipie arsă etc. O metodă de a înșela consumatorii este și nerespectarea greutății nete declarate, ca și depășirea termenului de valabilitate (pâine învechită). S-a mai constatat lipsa  informațiilor obligatorii cu privire la produs, lipsa afișării furnizorului și a producătorului, lipsa prețului la vânzare, utilizarea de ingrediente care să înșele cumpărătorul asupra compoziției pâinii (“neagră”, “graham”, “secară”, deși ingredientul principal era făina albă), lipsa înscrierii listei cu ingrediente și a cantității acestora, menționarea în compoziție a amelioratorilor, fără precizarea denumirii acestora și fără menționarea codului numeric specific, nerespectarea condițiilor de transport și comercializare (cozonac depozitat la 35 de grade C) și lista poate continua aproape la nesfârșit, dar nu vrem să vă plictisim. Cert este că, în urma acestor constatări, s-au aplicat sancțiuni pe măsură. Prin urmare, au fost aplicate 512 sancțiuni contravenționale, dintre care 253 de amenzi contravenționale în valoare totală de 750 de mii de lei și 259 de avertismente. Totodată, au fost retrase și oprite de la comercializare 300 kg de produse de panificație, în valoare de 900 de lei, produse improprii consumului uman și s-au oprit temporar de la comercializare, până la intrarea în legalitate, 19 tone de produse, în valoare de peste 65 de mii de lei.                                                            În aceste condiții, Bogdan Nica, președintele ANPC atrage atenția că “trebuie să acordăm o atenție deo-sebită atunci când cumpărăm pâine sau produse de panificație, să verificăm aspectul produsului, iar produsele care sunt deformate, insuficient coapte trebuie refuzate. Pâinea este un aliment nelipsit oricărei mese zilnice, iar calitatea ei trebuie respectată întru totul. În cazul în care, justificat, sunteti nemulțumiți de produsul achiziționat, adresați-vă cu încredere structurilor noastre teritoriale.”