◉ Peste 4.000 de cooperative agricole
◉ Care sunt avantajele apartenenţei la o cooperativă agricolă?
Unde suntem, unde putem ajunge?
Piaţa devine tot mai competitivă pentru producătorii români. Obstacolele apar la tot pasul. Pentru consumatori, efortul de a alege produse sănătoase pe care să şi le poată permite devine din ce în ce mai epuizant. De aceea, pentru ambele tabere e nevoie de soluţii: unora să li se ofere deschidere şi profitabilitate, iar celorlalţi, calitate şi un preţ corect.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 606
De mai bine de doi ani, programul ”CoopNet 2.0: Învățăm și creștem împreună” urmărește educarea și dezvoltarea unei comunității de lideri, care conduc cooperativele agricole înființate deja (manageri executivi și președinți), astfel încât aceștia să își asigure resursele necesare pentru desfășurarea activității lor. Acum, la finalizarea acestuia, se propun evaluarea rezultatelor, maparea nevoilor actuale ale structurilor asociative din rețeaua CoopNet, oferirea de informații referitoare la măsurile de sprijin existente, facilitarea networkingului, informarea decidenților în legătură cu activitatea, nevoile și planurile rețelei pentru viitor.
Toate acestea vor fi dezvătute vineri, 1 iulie, cu reprezentanții structurilor asociative din România și actorii interesați de dezvoltare rurală, în cadrul unui eveniment care va avea loc în București, la Hotelul Marshal Garden, începând cu ora 10.00.
Organizatorii sunt: Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și Romanian-American Foundation.
Vor fi atât discuții tip panel cu invitați, cât și în grupuri mici, pe subiecte precum:
● rețeaua CoopNet și tipurile de sprijin oferite;
● planurile de viitor în ceea ce privește această rețea;
● cooperarea fermierilor din perspectiva autorităților;
● interesele și potențialul cooperativelor în dezvoltarea sectorului.
Dintre invitați fac parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Roxana Vitan, președinte Romanian-American Foundation, Alin Prunean, Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Laura Albu, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Alexandra Popa, Centrul Român de Politici Europene, Marius Casis, președintele Cooperativei Ecologica Hora, Florentin Bercu, Uniunea Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Ancuța Vameșu, Laboratorul de Solidaritate sau Anca Marcu, Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic. Moderatorii dezbaterilor sunt Marton Balogh, Fundația Civitas pentru Societate Civilă, Alexandra Toderiță, Centrul Român de Politici Europene și Laura Albu, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară.
Pentru participarea la conferinţa CoopNet, înscrierile se fac la https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfJBe2yKs5u0YTO_Udmogeuduo2bbn8slRhDtAvw_g8-UZvvA/viewform
Peste 4.000 de cooperative agricole
Programul CoopNet 2.0 Învățăm și creștem împreună a fost implementat în perioada ianuarie 2020 – iunie 2022 de către Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), finanțat de către Romanian-American Foundation (RAF).
Proiectul a reușit creșterea unei comunităţi de experți în domeniul înființării și funcționării cooperativelor agricole care să sprijine asocierea și colaborarea între fermierii din România și să contribuie la crearea de structuri asociative.
“În 2021 au mai apărut 800 de cooperative noi, de patru ori mai multe decât în fiecare din ultimii cinci ani”, scria, în primăvara acestui an, Ziarul Financiar. Potrivit acestuia, în fiecare zi a anului trecut au fost înfiinţate două cooperative agricole. Astfel, la finalul anului 2021 s-a ajuns la un număr total de 4.041 de cooperative agricole în funcţiune, începând cu anul 1990, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.
“Numărul este cel mai mare din ultimul deceniu, fiind un record absolut pentru asocierea de acest fel din România”, mai arăta publicația.
Care sunt avantajele apartenenţei la o cooperativă agricolă?
Fermierii beneficiază de o piaţă de desfacere cu preţuri negociate de cooperativă, astfel încât acestea să îi avantajeze pe producători. De asemenea, cei care fac parte din asociaţii și cooperative pot accesa mai ușor împrumuturi sau fonduri nerambursabile.
Una dintre cele mai importante concluzii ale proiectului CoopNet este aceea că e nevoie de cel puțin 2-3 ani ca o cooperativă agricolă să devină funcțională, fiind nevoie să treacă în acest proces prin diverse stadii de evoluție.