Cele 6 greșeli pe care le faci când îţi alimentezi copilul
Ca părinte îţi dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău. Dar, chiar din dorinţa de-ai fi bine, deseori încalci regulile cu privire la administrarea unei hrane adecvate care-i asigură o dezvoltare armonioasă. Află din Jurnalul de Ilfov care sunt regulile alimentare pe care trebuie să le respecţi ca să ai un copil frumos și sănătos.
Stilul alimentar are un rol extrem de important încă din primii ani de viaţă. Dacă îţi obișnuiești puștiul cu o alimentaţie nesănătoasă, adică bogată în grăsimi și zaharuri va ajunge un adolescent sau un adult obez și plin de boli. Cum ajunge în această situaţie?
1 Îi pregătești hranaîn lipsa lui
Mami, nu uita nici o clipă că hrana se pregătește alături de micuţ pentru a-i stârni interesul și pofta de mâncare. La școală, sandwichurile cu brânză și pui, fructele sau lactatele îi oferă aportul necesar de vitamine, glucide și lipide. Evită să-i dai iaurturi cu fructe sau mezeluri și introdu-i în dietă zilnic, supe și legume dacă e foarte mic.
Tendinţa copilului de a servi câte ceva din farfurie e dată de interesul său pentru culorile meniului. Ca să nu mai fie tentat să ingereze alimentele care-i fac rău la vârsta lui, asigură-te că are la rândul său, în farfurie, cel puţin cinci culori.
3 Aplici incorect metoda recompensei
Puștiul își menţine interesul pentru hrana benefică dacă îl vei recompensa după fiecare masă cu ceva bun, dar sănătos. Un fruct sau o prăjitură pregătită, cu atenţie în casă sunt de bun augur. Astfel vei scăpa de corvoada de‑ai impune și a te lupta cu el să mănânce ce i-ai pregătit.
Nu face greșeala de-ai interzice un anumit fel de mâncare, mai ales când vine vorba de dulciuri, ci dă-i câte puţin, de cel mult trei ori pe săptămână. Ai grijă să nu le consume zilnic pentru că îi creează un reflex și le va solicita frecvent. Cel mai bine ar fi să i le înlocuiești cu fructe și sucuri naturale.
5 Îi dai chipsuri și snacksuri între mese
Între cele trei mese din timpul zilei, e indicat să-i dai, dacă îi este foame, doar fructe sau legume proaspete. Cu alte cuvinte, pachetul de chipsuri sau snacksuri, bogate în grăsimi saturate, trebuie să dispară definitiv. La fel și băuturile carbogazoase bogate în zaharuri, care sunt adevărate otrăvuri pentru cei mici.
6 Ești un model greșit pentru el
Fii conștientă că ești un model pentru piticul tău. Învaţă-l cum să mănânce sănătos încă de la vârsta de șase luni, pentru că dacă va ajunge la anii de școală și nu are aceste principii alimentare, tendinţa lui va fi să consume ce nu trebuie. Dacă ai totuși un copil care depășește greutatea normală pentru vârsta lui, nu dispera, și mai ales, nu-l obliga să ţină regim. Mai ușor e să-i controlezi caloriile din hrana zilnică. „Învaţă-l să mănânce măcar cinci fructe și legume pe zi. Ele pot fi „ascunse” în sosuri pentru paste sau supe. Mai mult, el trebuie să se obișnuiască să se informeze de pe etichete despre ingredientele alimentului respectiv”, spune nutriţionistul Ioan Pop.