Primarul Anton Valeriu a fost greu de găsit în ultimele luni, dar când am primit invitaţia la inaugurarea grădiniţei, am înţeles de ce. În ultima vreme a fost şi şef pe şantierul copilăriei.

Curte plină într-o zi cu soare

Era foarte multă lume adunată joi, 12 septembrie, în curtea şcolii gimnaziale nr. 2 Tamaşi Corbeanca. În aceeași curte există şi grădiniţa cu program prelungit, complet refăcută. Prezenţa în număr atât de mare a părinţilor cu copii dovedea nevoia şi bucuria imensă de a vedea gata locul în care copiii lor vor începe să prindă tainele jocului se­rios cu păpuşi.

Inaugurarea a avut loc în prezenţa celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Ilfov, Gheor­ghe Roman şi Sebastian Geantă alături de care au participat inspectoarele Ani­şoa­ra Ciobanu şi Caterina Stancu, a directoarei grădiniţei, Corina Bărtoiu şi, nu în ultimul rând, a primarul oraşului Buftea, Gheorghe Pistol. Pentru că e lucru mare în vremuri de criză să mai poţi oferi copiilor un loc deosebit,  binecuvântarea a fost cerută de un sobor de preoţi din Corbeanca, alături de preotul Cristian Mihai Burcea, protopop al Protopopiatului Ilfov Nord.

Ceremonia a fost deschisă de Simona Niculescu, directorul şcolilor din comuna Corbeanca din al cărui discurs, de fapt o poveste modernă despre zâne, am aflat cât de importantă este noţiunea de echipă mai ales atunci când este vorba despre copii.

Copiii sunt ca puiul

Inginer constructor de meserie, primarul Anton Valeriu a povestit pe scurt cum a schimbat două echipe de constructori până la a treia alături de care s-a finalizat construcţia grădiniţei. Fondurile integral locale folosite pentru construirea noii grădiniţe moderne cu două etaje şi multe facilităţi au fost atent investite din 2008 de când Anton Valeriu a preluat conducerea primăriei. Nu e greu de imaginat stupoarea unei echipe de muncitori pusă în faţa unor iregularităţi tehnice de către primarul unei comune, despre care muncitorii nu ştiau că se pricepe şi la betoane. „Mă mândresc cu această lucrare realizată într-o aşezare săracă şi curată, cu mulţi locuitori bogaţi. Însă, vă invit să priviţi cu atenţie şi vechea clădire de pe la 1800 care se găseşte tot în această curte. În 2014 va deveni o anexă a grădiniţei actuale cu două săli de grupe, sală de sport şi o terasă interioară încălzită. Copiii sunt ca puiul, trebuie să avem grijă multă de ei”, a spus primarul comunei Corbeanca.

După vicepreşedintele CJI, Gheorghe Roman, care l-a felicitat pe primar pentru noua grădiniţă, a spus câteva cuvinte şi Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea, vecin comunei: ” Asistăm la deschiderea grădiniţei de la Corbeanca în condiţii deosebite pentru judeţul Ilfov, ştim cu toţii că buna educaţie nu stă doar într-o clădire nouă, ci şi în eforturile primarului şi ale consiliului local de a oferi ceva oamenilor. Ne-am bucura să consideraţi grădiniţa cea nouă ca a doua voastră casă, suntem alături de locuitorii din Corbeanca şi în bucuria lor pentru copii. Dumnezeu să vă ajute!

Într-un scurt cuvânt de învăţătură, protopopul Cristian Mihai Burcea a reamintit asistenţei faptul că viitorul poporului român şi al bisericii creştine sunt copiii pentru care „îl rugăm pe bunul Dumnezeu să reverse harul său peste această trudă”.

Eforturi recunoscute

Discursurile au fost încheiate de Ion Corbu, un locuitor mai nou al comunei Corbeanca, locuitor care la această festivitate a şi făcut cunoştinţă directă cu primarul Anton Valeriu căruia, cu câteva zile înainte, îi solicitase telefonic părerea şi ajutorul în rezolvarea unei probleme. „Am fost foarte mulţumit de felul în care, fără să mă cunoasă, primarul mi-a rezolvat problema. Am venit în faţa dvs. pentru a evidenţia eforturile primăriei  depuse de ceva vreme. Când am venit eu aici, mi-am cam rupt maşina în asfalt. Între timp, drumul e lin. Faptul că asistăm la inaugurarea acestei grădiniţe nu este o chestiune singulară, toate celelalte şcoli sunt bine întreţinute. Este o încununare a eforturilor primarului, aşa se împlineşte destinul unei naţiuni, iar puterea unei administraţii se vede în asemenea fapte. Îi mulţumim domnului primar, vă suntem alături.”

Tăierea panglicii tricolore ne-a adus în faţa unor păpuşi vii care, conform tradiţiei, ne-au primit cu pâine şi sare. Dar ce spun eu pâine? Doi colaci ingenios presăraţi cu seminţe, realizaţi de educatoarea Petruţa Ştefan.

Apoi,  alături de preoţii care au sfinţit fiecare încăpere, am păşit în grupa buburuzelor, a albinuţelor sau a fluturaşilor, într-o lume plină de culoare şi poveşti pictate măiastru de un profesionist şi echipa lui de studenţi. Şi cele mai meşteşugite vorbe nu-şi mai găsesc locul în faţa fotografiilor alăturate.

Corbeanca nu este în situaţia localităţilor cu mulţi agenţi economici care să contribuie cu impozite la bugetul local. De aceea, uneori, zidurile se ridică mai greu. Criza financiară mondială a început cam deodată cu voinţa lui Anton Valeriu ca, în calitate de primar, să construiască. E ușor să spui „voi face”, dar conștiinţa e mai ușoară când spui” Iată, am făcut!”.

De la dreapta la stânga: Simona Niculescu, directorul școlilor din Corbeanca, primarul Anton Valeriu, Gheorghe Roman, vicepreședinte CJI și, în spatele lui, Sebastian Geantă, al doilea vicepreședinte CJI, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol

Moment din timpul sfințirii

Părinții află conținutul săculețului: pijama, papuci etc.

Una dintre băile special amenajate pentru copii mici

Bucătăria profesionistă a grădiniței

Trei din cei 1001 dalmațieni