• În plină epidemie, dr. Valeriu Gheorghiță, specialist în boli infecțioase, ne spune când trebuie să cerem ajutorul medicilor

Oamenii de știință au stabilit că majoritatea celor infectați cu noul virus dezvoltă simptome la cinci zile de la contractarea virusului. Potrivit experților spitalului John Hopkins din SUA, cel mai bun spital din lume, oamenii care nu au simptome în primele 12 zile de la infectare este aproape imposibil să mai prezinte simptome dar, dacă sunt suspiciuni că au virusul, sunt sfătuiți să se izoleze timp de 14 zile pentru a evita răspândirea.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 493, ediția print

Chiar dacă până acum în România au fost numai forme ușoare de boală, medicii se așteaptă ca pe măsura creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri, cam 10-15% dintre bolnavi să sufere forme moderate sau severe. La ce simptome trebuie să luăm în calcul că am fi putut contracta virusul? „Primele simptome, în general, sunt febra, urmată de tuse și stare de oboseală, dureri de mușchi – algii, cum le numim noi, cefalee (n.r. durere de cap). Pot să fie prezente, însă mai rar, scurgeri nazale, durere de gât. Foarte rar, simptome digestive cum ar fi diaree, disconfort abdominal, vărsături. În fazele în care se instalează pneumonia apar dificultăți de respirație, dispneea. Însă în momentul în care cineva este îngrijorat că ar putea să fie aceste simptome legate de infecția cu noul coronavirus trebuie să sune la 112. Nu se recomandă prezentarea într-o cameră de gardă a unui spital, pe baza suspiciunii de infecție cu coronavirus. Trebuie să se anunțe la 112, pentru că, pe lângă simptomatologia amintită și care este nespecifică, din nefericire, pentru coronavirus, practic, asta ne și încurcă uneori, pentru că vorbim de o simptomatologie care este comună tuturor virozelor respiratorii și nu e aproape nimic particular pentru acest nou subtip de virus, ce este în momentul de față relevant este un context epidemiologic particular. Adică, fie istoricul de călătorie în țările în care sunt confirmate cazuri (…), fie persoana provine dintr-un cerc de contact al unor cazuri suspecte sau confirmate Nu trebuie să o percepem ca pe o senzație de vinovăție sau ca pe o vină: „Am făcut o infecție cu coronavirus, înseamnă că sunt vinovat pentru că nu m-am spălat corect pe mâini”. Nu, e o viroză respiratorie. Dacă avem o responsabilitate, este aceea de a-i proteja pe ceilalți. Cum facem asta? Anunțând la 112. Nu ne ducem direct ­într-o cameră de gardă plină cu persoane cu orice patologie. Și prezentăm simptomatologia și contextul, dacă noi considerăm că este unul particular. Trebuie să ne gândim foarte bine la treaba asta, pentru că au fost situații în care oamenii au neglijat că s-au întors dintr-o anumită țară și au considerat că nu este important. Trebuie să lăsăm specialiștii să decidă dacă este important sau nu acel istoric”, explică dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, citat de Agerpres.ro.

Când contactăm medicul de familie?

Persoanele care nu au călătorit în țări unde s-au înregistrat astfel de cazuri și nici nu au luat contact direct cu persoane infectate, dar au simptome de viroză respiratorie, trebuie să se adreseze mai întâi medicului de familie. Pentru evitarea îmbolnăvirii și răspândirii virusului, dr. Valeriu Gheorghiță pune accent pe importanța respectării regulilor de igienă a mâinilor și evitarea locurilor aglomerate. „Când putem să lucrăm de acasă sau trebuie să stăm acasă, stăm acasă. Evităm să mergem în plimbările de rutină. Trebuie să ne schimbăm puțin comportamentul, trebuie să devenim conștienți că un contact fizic cu o persoană sau cu suprafețele din jurul nostru, mai ales în zonele publice, mijloace de transport în comun, hipermarketuri, restaurante, pub-uri, toate acestea sunt zone tranzitate zilnic de zeci și sute de oameni”, adaugă medicul.