Au, fraților, parlamentarii un parapon pe Coana Justițica de te crucești. Le stă, biata de ea, ca o „sulă-n coaste” ca să cităm din clasici. Tot încearcă ei să o sucească, s-o cotonogească, doar-doar or scăpa de „Oarba”. Cum adică, noi, ditamai aleșii nației, nu mai putem să furăm în voie că vine, scorpia dracului, să înfunde pușcăriile cu noi? Și, ce și-au zis, bieții de ei? Hai să găsim o portiță de scăpare, că tot suntem noi cei care facem legea. Zis și făcut. Și umblară nițel pe la Codul Penal, pe „șestache”, profitând de iuțeala lor de mână și nebăgarea de seamă, credeau ei, a fraierilor care i-au ales. Două articole din Codul Penal mânăriră, „stimabilii”. Mai exact, 253, indice 1, care interzicea afacerile cu rudele până la gradul II și 147, care stabilea ce răspunderi au funcționarii publici, cu care parlamentarii erau asociați. Auzi la ei! Cică dispozițiile alineatului 1 nu se aplică în cazul actelor normative sau administrative. Mai concret, faci o „ghidușie” care poate constitui o infracțiune, dar tu nu răspunzi pentru asta. Tare, nu? Așadar,  în urma acestor modificări, drăguții de ei ar scăpa nepedepsiți, în caz de incompatibilitate sau de corupție. 

Modul în care au fost votate aceste modificări este, la rândul lui, cel puțin dubios. Comisia juridică a întocmit raportul pe genunchi, iar acesta nu a fost trimis spre consultare Consiliului Superior al Magistraturii, sau Parchetului, care ar fi putut să-și dea cu părerea asupra legalității și oportunității unor astfel de modificări. S-a votat într-o veselie, pe bandă rulantă, fără niciun fel de dezbateri. Ei bine, trăsnaia a inflamat nu numai societatea românească, ci a pus pe foc și cancelariile europene și, mai ales, pe Marele Licurici! 

DNA a afirmat că, în urma acestor modificări, parlamentarii aflați în curs de judecare vor trebui achitați, iar cei din detenție, eliberați. „Draga” de ANI, prin vocea președintelui Horia Georgescu, a afirmat că incompatibilitatea a cel puțin 25 de aleși se va duce pe apa Sâmbetei, și că instituția își va pierde „obiectul muncii”. Președintele Băsescu a acuzat „o nouă lovitură de stat”. Eu aș spune că nu e vorba de asta, ci de ceva mult mai grav, de „eutanasierea” statului de drept și a principiilor care guvernează Europa. Apar, astfel, cetățeni de categoria I, recte parlamentarii și președintele și alții de categoria a II-a, cetățenii de rând. 

Ambasadele SUA, Germaniei, Marii Britanii și Olandei au anunțat că privesc „cu îngrijorare” o astfel de decizie. Purtătorul de cuvânt al UE a anunțat că tărășenia va atârna greu în raportul MCV de la anul. Mai precis, ne-am lins pe bot de Schengen! 

În schimb, reacția celor doi lideri ai USL mi se pare ridicolă. Crin Antonescu a spus inițial că știa despre această inițiativă legislativă și este de acord cu ea, iar apoi a negat și că trebuie reanalizată problema. S-o fi molipsit de la Ponta. Probabil că, în calitate de președinte al Senatului era de-acord, iar în calitate de liberal, împotrivă. Ponta, la rândul lui, a afirmat că e dreptul Parlamentului să legifereze. În regulă, dar ce te faci când acesta scoate legi trăsnite?