În noaptea de Înviere,

Hristos a Înviat! Credincioșii care au mers la biserică în noaptea de sâmbătă spre duminică și au asistat la slujba de Înviere au primit lumina sfântă de la Ierusalim.

Pentru creștinii orto­docși, Lumina Sfântă este cea mai veche minune a lumii. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, an de an, aceasta ajunge și în casele credincioșilor din România. Sâmbătă, cu numai câteva ore înainte de slujba Învierii, o delegație a Patriarhiei con­dusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a adus Lumina Sfântă, direct de la Ierusalim, din biserica ce adăpostește Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Lumina Învierii Domnului a ajuns pe teritoriul țării noastre sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, cu o aeronavă specială, închiriată de Patriarhia Română. Prin intermediul preoților delegați ai protoieriilor din întreaga țară, Lumina Sfântă a fost dăruită, la miezul nopții, tuturor cre­dincioșilor care au întâmpinat cu bucurie momentul Învierii Domnului.

 

Povestea celei mai vechi minuni a lumii

 

În fiecare an, în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui, la Mormântul Domnului Iisus Hristos, de la Ierusalim, au loc procesiuni grandioase, solemne. În cadrul procesiunii, Mormântul este înconjurat de trei ori. Momentele care preced marea Sărbătoare a Învierii sunt petrecute în priveghere, rugăciune, cân­tări de bucurie și imnuri religioase, închinate Mântuitorului. La finalul procesiunii, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini și intră singur în Mormânt. Adunarea cântă “Doamne Miluiește”, până când Lumina Sfântă coboară și aprinde candela “neadormită”, din care Patriarhul aprinde 33 de lumânări legate, împreunate. Apoi iese din Mormânt rostind rugăciuni și împarte lumina. O delegație a Patriarhiei Române participă, anual, la slujba de la Biserica Învierii unde se află Sfântul Mormânt și aduce în țară Lumina Sfintei Învieri. Așa se face că, și anul acesta, credincioșii care au rostit minunea Învierii și lăcașele de cult ortodoxe din toate colțurile țării au strălucit în Lumina lui Hristos.