Unul dintre „motoarele” economiei, creditarea, va reveni pe plus în câteva luni, având în vedere că asistăm la o intensificare a promovării creditelor, iar o parte din banii eliberați prin reducerea rezervelor minime obligatorii atât la lei cât și la valută, de la începutul acestui an, au mers către sporirea creditării, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.
“Creditarea în lei pare că merge într-un ritm destul de vioi. Scăderea creditării în valută este, însă, ceva mai accentuată decât creșterea la lei.(…) Fără să am o evaluare a băncii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valută, că va intra în terenul pozitiv”, a precizat Isărescu.
El a spus că banca centrală urmărește impactul pe care l-a avut în piața bancară reducerea rezervelor minime obligatorii, operată în data de 8 ianuarie 2014, având în vedere că BNR își menține obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din țările UE, de 2%, într-un interval de timp rezonabil. În acest moment, însă, având în vedere că lichiditatea din piață este ridicată, iar dobânzile interbancare pe termen scurt ajung și la 0,5%, guvernatorul susține că trebuie să mai aștepte cu o nouă reducere a rezervelor.
“Nu văd România în Uniunea Bancară Europeană sau să treacă spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.—12% la pasivele în lei și 18% la cele în valută). Noi ne propunem acest lucru (n.r. — reducerea rezervelor), dar uitați că din foarte multe considerente, creditarea în lei, chiar dacă a luat-o la drum, merge destul de greu”, susține guvernatorul BNR. Acesta a afirmat că a atras atenția bancherilor, deseori, cu privire la excesul de lichiditate din piață care împiedică BNR să reducă rezervele. “De un an le tot spun: Aveți bani! În afară de surplusul de lichiditate care există pe piață, dobânzile se duc în jos spre 0,5% pe piața monetară, mai aveți un sac de bani în lei și în valută în rezervele minime obligatorii în lei și în valută. Suntem gata să le reducem când veți da semnale clare sau veți absorbi acest exces de lichiditate”, a mai spus guvernatorul BNR.
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an.