Crescătorii de animale vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de peste 2,58 milioane lei, în urma solicitărilor aferente serviciilor prestate în luna august a anului 2023, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Suma autorizată la plată se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Peste 275 de milioane de lei și pentru sprijinul de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase

În acelaşi timp, APIA precizează că, la data de 26 octombrie, s-a încheiat perioada de depunere a cererilor de acordare a sprijinului de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase.
Potenţialii beneficiari au depus la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică de plată aferentă anului 2022 un număr de 200.611 solicitări, cu o valoare totală de 275,4 milioane lei.
Reprezentanţii instituţiei subliniază că plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.

Sprijinul sub formă de grant reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/hectar de motorină, iar în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea menţionată. Cuantumul este de 2 lei/litru de motorină pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, floarea-soarelui sau rapiţă. 

PAC 2023 include 89 de intervenții 

Directorul general al APIA, Cornel Constantin Turcescu  a anunţat că 2023 este primul an în care toţi fermierii care au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe schemele de plată vor fi verificaţi. „Pe lângă eşantioanele de control care sunt extrase şi obligatorii, vorbim de 5% din totalul populaţiei de fermieri, undeva la 760.000 de fermieri”, spus directorul APIA.
Totodată, Cornel Turcescu a precizat că Planul Strategic PAC 2023-2027 include 89 de intervenţii prin care fermierii pot accesa fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi are un buget de 15,8 miliarde de euro. Din totalul intervenţiilor, 62 vor fi implementate de APIA, ceea ce înseamnă mai mult de 12 miliarde de euro.
Pilonul I (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) are pe plăţi directe un buget de 9,78 miliarde euro, iar pe intervenţii sectoriale – 151 milioane euro, în timp ce Pilonul II (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR + Buget Naţional – BN ) – 5,87 miliarde euro, din care bugetul pentru intervenţiile de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor este de 2,45 miliarde euro.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.676