Răsună glas de sărbătoare în inimile noastre! Astăzi, cu o săptămână înaintea Paștelui, prăznuim intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Duminica Floriilor sau a Stâlpilor, cum mai este denumită, ne pregăteşte sufletele pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului.
Ziua de astăzi este dedicată Floriilor și are o importanță deosebită pentru noi, creștinii ortodocși de pretutindeni. Toţi cei care purtăm credinţa-n suflete, mergem să ne reculegem în lăcaşele sfinte şi, alături de slujitorii Domnului şi de ceilalţi credincioşi, luăm parte la unul dintre cele 12 praznice Împărătești din calendarul bisericesc. Floriile sunt, totodată, cea mai importantă sărbătoare care amintește de Sfintele Paști.
Floriile ne aduc mai aproape de marea bucurie a biruinţei vieţii asupra morţii
Este ziua care ne pregătește pentru marea bucurie a biruinței vieții asupra morții, a miracolului Învierii Domnului din duminica Paștelui. Sărbătoarea Floriilor ne amintește de momentul intrării triumfale a Mântuitorului Iisus Hristos, călare pe mânzul asinei, în Cetatea de la Ierusalim, unde a fost întâmpinat de o mare de credincioși care țineau ramuri de finic în mâini.
Înaintarea lui Hristos spre jertfă
De Florii, a fost singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca împărat. Văzându‑L în Cetatea de la Ierusalim, credincioșii L-au primit cu urale. “Osana, Fiul lui David! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”, strigau ei, bucuroși, simțind că acesta este Dumnezeu care coborâse din Ceruri și venise pe pământ spre mântuirea lor și a întregii omeniri. În zilele noastre, Duminica Floriilor este privită ca înaintarea lui Hristos spre jertfă.
Pelerinaj de Florii, la Patriarhie
După multe decenii în care regimul comunist a interzis procesiunea în ţara noastră, sâmbătă, 8 aprilie, credincioşii au refăcut drumul triumfal parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos spre Ierusalim. Ca în fiecare an, cu tristeţea care precede Săptămâna Patimilor, dar şi cu bucuria care prevesteşte Învierea Domnului. Pentru al nouă-lea an consecutiv, ieri, după Slujba Vecerniei săvârşită de preoţi la Mănăstirea Radu Vodă, din Bucureşti, în jurul orei 16.00, s-a în procesiune cu icoana Mântuitorului, în cadrul pelerinajului de Florii organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureştilor.
Mergeţi la biserică şi luaţi salcie sfinţită! Vă apără de boli, vă protejează casa şi familia
Fiind o zi creştinească, nu pot decât să mă gândesc să vă îndemn să mergeţi la biserică, să vă rugaţi în tihnă, să fiţi mai buni, mai sinceri şi mai curaţi sufleteşte. Aşadar, mergeţi la biserică şi luaţi salcie sfinţită, biruinţa vieţii asupra morţii! În toate lăcaşele de cult ortodoxe, tradiţia aceasta se păstrează cu sfinţenie și în zilele noastre. Așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a fost întâmpinat în cetatea de la Ierusalim de către credincioși, cu ramuri de finic în mâini, trebuie să mergem și noi la biserică să luăm ramuri de salcie sfințite, binecuvântate de preoți. Acestea simbolizează viața. Dacă le păstrăm la geamuri, la uși sau la porți, ne apără de boli, ne protejează atât pe noi cât și familiile și gospodăriile noastre, de duhurile rele și, implicit, de necazuri și suferințe grele.
La mulţi ani de Florii!
Peste un million şi jumătate de români îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui. Cu acest prilej, vă urez şi eu un sincer şi călduros la mulţi ani, însoţit de cele mai alese gânduri! Vă doresc ca această zi minunată de primăvară să fie urmată de altele mult mai frumoase şi mai deosebite, pline de bogăţie sufletească! La mulţi ani de Florii!