Pacienţii cu boli tiroidiene vor avea, din nou, acces la tratament

Veşti bune pentru cei aproape 500.000 de români care se suferă de afecţiuni tiroidiene! După o criză de mai bine de jumătate de an, medicamentul de care depinde starea lor de sănătate va fi, în sfârşit, disponibil din nou în farmaciile din ţara noastră. Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) a anunţat punerea pe piaţă a Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 518, ediția print

Levotiroxina sodică, substanţa activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecţiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali. Deși costă doar 10 lei, medicamentul nu este de găsit sau se găsește foarte greu și în cantităţi foarte mici în farmaciile din România, începând cu luna martie. Așa se face că, în plină pandemie de coronavirus, pacienţii sau rudele lor au ajuns să plătească mult mai mult pentru acest produs farmaceutic, atunci când au avut de unde să și-l procure. Din fericire pentru acești bolnavi, se pune capăt crizei. Cel puţin pentru o perioadă. „Pentru a răspunde cererii crescute a pacienţilor privind medicamentul Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, pentru tratarea unor boli tiroidiene, companiile membre ADEM s-au implicat activ, începând cu luna martie a acestui an, în colaborare cu autorităţile competente (ANMDMR și Ministerul Sănătăţii) și cu asociaţii de pacienţi (APAA și COPAC), pentru a completa, prin import paralel, cantităţile puse pe piaţă de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi să poată avea acces la acest medicament esenţial. Noua formulă a Euthyrox comprimate – fără lactoză – este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 și în România. (…) În prezent, ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM și deţinător al autorizaţiei de import paralel, la finalul procedurilor de punere pe piaţă a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formula veche, cu lactoză) importat paralel din Italia. Autorizaţia de import paralel a fost emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020“, informează ADEM, printr-un comunicat remis presei.

Medicamentul va ajunge în farmacii începând din această săptămână 

Potrivit aceleiași surse, deţinătorul autorizaţiei de import paralel al comprimatelor din Italia a reambalat medicamentul pentru a fi pus pe piaţă în România, conform procedurilor legale în vigoare. 

„O cantitate de aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantităţi urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie. Aceste cantităţi vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienţi sau pe o lună a 37.500 de pacienţi. Precizăm că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziționat din farmacii doar la preţ cu amănuntul, nedecontat de stat. Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienţii să nu achiziţioneze cantităţi mai mari decât necesarul pe maximum 3 luni, astfel încât cantităţile totale disponibile în piaţă, atât de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător, cât și Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulţi pacienţi“, adaugă ADEM.

Produsul este esenţial suferinzilor de cancer tiroidian

Medicamentul este extrem de important în tratarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne a adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei (tiroidectomie), la pacienții cu cancer tiroidian. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a precizat, marţi, că există stocurile necesare în România, însă distribuitorii preferă să meargă în alte state, unde este mai scump medicamentul. În consecinţă, acesta a atenţionat asupra faptului că este posibil să se ajungă la o crețtere a preţului. rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm ți distribuitorii. „În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, crețterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei ți în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este ți partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm ți mai facem ți câte un depozit acasă“, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Ludovic Orban, premierul României: 

„Îi rog pe pacienţi să nu își ia cantităţi mari“

De asemenea, premierul Ludovic Orban a explicat, săptămâna trecută că se caută soluţii pentru rezolvarea definitivă a acestor probleme. Premierul a precizat că se dorește fabricarea produsului în România. „Intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine. Există această intenţie. (…) Eu am vorbit cu ministrul Sănătăţii pe tema asta de mai multe ori și m-a asigurat că se fac eforturi pentru a crește constant cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există. Ce îi rog pe pacienţi – să nu își ia chiar în cantităţi atât de mari, să facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical și în mod evident, vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România“, a explicat prim-ministrul Ludovic Orban.

Acordaţi o atenţie deosebită schimbării formulelor de tratament!

Pentru a evita orice confuzie în rândul pacienţilor, reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) fac următoarele precizări:

Având în vedere „riscul de dezechilibre tiroidiene şi reacţii adverse asociate tranziţiei“ de la formularea nouă comercializată în prezent în România (fără lactoză) la cea veche (cu lactoză) din import paralel şi/sau invers, o comunicare adecvată către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pacienţi va fi publicată pe ­site-ul ANMDMR, la secţiunea Anunţuri medicamente de uz uman, va fi transmisă Colegiului Medicilor din România, Societăţii Române de Endocrinologie. De asemenea, fiecare cutie de medicament ce va fi eliberată din farmacie va avea şi o fişă de informare a pacientului. „Pacienţii vor administra în acelaşi mod ambele formule, dar cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii şi vârstnicii trebuie să acorde o atenţie deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta“, se mai arată în comunicatul de presă.