Deși este inclusă pe lista de tratamente esențiale de către Organizația Mondială a Sănătății, imunoglobulina, cea care protejează organismul împotriva bolilor, mai ales în cazul celor autoimune, lipsește din spitalele din România. Ministerul Sănătății dă însă, pacienții că vor avea acces la tratament, chiar din această lună.

 

În cadrul unei întâlniri la care au participat și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ministrul Florian Bodog a anunțat că primele doze de imunoglobulină vor ajunge în curând la bolnavi. „În timpul întâlnirii, s-a stabilit o strategie comună în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România, pe termen scurt și lung, luând în calcul inclusiv modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse, dacă este necesar. Unul dintre producătorii prezenți la întâlnire l-a asigurat pe ministrul Sănătății că primele 900 de flacoane de imunoglobulină pentru tratarea sindroamelor de imunodeficiență primară vor fi livrate pe piața din România în această lună, urmând ca o nouă tranșă de 3.000 de flacoane să fie asigurată în luna ianuarie a anului viitor. Mai mult, un alt producător care a ales să părăsească piața din România în luna mai 2016 și-a anunțat intenția de a reveni”, informează Ministerul Sănătății.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: „Asigur pacienții că vom face toate eforturile necesare pentru aprovizionarea spitalelor”

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătății a anunțat producătorii că va convoca o întâlnire cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanții ANMDM și conducerea UNIFARM pentru a discuta și identifica soluții la situațiile anunțate de reprezentanții producătorilor. „Vreau să asigur pacienții că vom face toate eforturile necesare pentru aprovizionarea spitalelor cu imunoglobuline. Astăzi, împreună cu echipa ministerului și a Casei de Asigurări de Sănătate vom analiza cu prioritate solicitările producătorilor privind cadrul legislativ pentru aceste produse”, a spus ministrul Sănătății, Florian Bodog, potrivit aceleiași surse.

Imunoglobulina se află pe lista medicamentelor compensate sută al sută în România.