La Biserica Izvorul Tămăduirii din Roșu-Chiajna,

În ziua Botezului Domnului, cerurile s-au deschis, păcatul a fost ridicat, iar întunericul lumii a fost luminat. Pentru creștinii din satul Roșu, comuna Chiajna, Boboteaza a fost o zi cu adevărat specială. 

Ca la fiecare mare sărbătoare, preotul Ion Ciucă, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din Roșu, Chiajna, și-a întâmpinat enoriașii cu mici surprize, de Bobotează. Alături de preotul Ioan Ciucă și alți slujitori ai Domnului, părintele spiritual al localnicilor, preotul Ion Ciucă, a săvârșit o slujbă frumoasă, specială. S-a rugat pentru smerenia, mântuirea, curățirea și viața lor veșnică, i-a binecuvântat și i-a “botezat” cu apa sfințită, ce poartă darurile minunate ale Sfântului Duh. 

Porumbei eliberați, semn al pogorârii Duhului Sfânt 

Pe 6 ianuarie, pe un ger cumplit, creștinii care au asistat la slujba de la Parohia Izvorul Tămăduirii, din Roșu, și-au încălzit sufletele cu Duhul lui Dumnezeu, s-au împărtășit cu har divin. A fost ziua în care, cei cu dreaptă credință, s-au sfințit, s-au îndumnezeit, și-au înnoit viețuirea creștină. Spre încântarea enoriașilor, duhovnicul sătenilor, preotul Ion Ciucă, a întregit atmosfera Botezului Domnului și a făcut legătura evenimentului cu momentul răstignirii Lui, pentru ridicarea păcatului lumii. După sfințirea apei, clericii au eliberat trei porumbei albi, simbol al Sfântului Duh care s-a pogorât deasupra capului Mântuitorului, în timpul Botezului. 

Două cruci de gheață protejează creștinii din Roșu, la necaz  

După apa sfințită, care curăță, alungă spiritele rele și vindecă multe boli grele, crucile de gheață au fost principala atracție a credincioșilor sfântului lăcaș de cult de la Roșu, Chiajna. La intrarea în curtea Casei Domnului, au fost așezate la loc de cinste, două mari cruci de gheață. Una în altarul de vară și cealaltă, în fața altarului de vară. Se spune că acestea ocrotesc biserica și enoriașii de incendii devastatoare, calamități și multe necazuri. 

Peste o tonă de apă sfințită, pentru tămăduirea și binecuvântarea enoriașilor  

În ziua de Bobotează, în toate bisericile s-au sfințit apele. Prin rugăciunile de sfințire, duhul divin s-a pogorât peste apă, alungând puterile demonice, spre a lăsa loc binecuvântării, purificării și tămăduirii. Fiind încărcată cu duhuri Dumnezeiești, apa sfințită la Bobotează sau Agheasma Mare, cum este denumită, are numeroase efecte benefice. Cei încercați de boli grave se pot lecui, pământul și pomii stropiți pot să rodească mai mult, iar în casa sfințită cu această apă domnește armonia și bunăstarea. La Biserica Izvorul Tămăduirii, din Roșu, Chiajna, s-au sfințit 1.200 de litri de apă. 

“Am venit astăzi (n.r. – în ziua de Bobotează) la Parohia Izvorul Tămăduirii din Roșu pentru că este biserica mea de suflet. Ca orice creștin, am venit cu bucurie, cu o credință aparte, cu sentimente pure și frumoase. La noi în parohie, anual, apare ceva nou. Preotul Ion Ciucă, ne pregătește, în fiecare an, ceva nou și frumos. Am luat apă sfințită pe care o vom folosi în familie, timp de opt zile, în zilele de post și la nevoie, la boală și necaz. ”

“Este un praznic împărătesc, care ne amintește de momentul începerii activității Mesianice a Mântuitorului Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani. Moment în care este botezat de proorocul Botezătorul, Înaintemergătorul Său, în apele Iordanului. În acel moment, este pentru prima dată când Dumnezeu ni se arată în Treime, lucru care se va mai întâmpla pentru a doua oară, la sfârșitul lumii, când Dumnezeu va veni să judece lumea. Boboteaza sau Botezul Domnului, se mai numește și Epifanie sau Teofanie, deoarece, Sfântul Duh s-a pogorât deasupra capului Fiului lui Dumnezeu și, totodată, s-a auzit Dumnezeu Tatăl, spunând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit!” După tradiție, 6 ianuarie reprezintă momentul în care a fost botezat Mântuitorul. Creștinii așteaptă cu multă nerăbdare această sfântă zi, când vin în număr mare la biserică, pentru a primi apa cea sfințită sau Agheasma Mare, ce se săvârșește în toate bisericile și pentru a o duce în casele lor, spre sfințirea acestora, spre sfințirea holdelor, a animalelor și pentru a fi luată cu credință, în zilele din cursul săptămânii când nu pot veni la biserică. Această apă este pusă la loc de cinste în casă, lângă icoane și se ia cu frică de Dumnezeu și cu multă credință. Profitând de timp, ne-am străduit să le facem o surpriză credincioșilor cu cele două cruci de gheață, făcute cu destul de multe eforturi. În ziua următoare, pe 7 ianuarie, Biserica cinstește după cuviință și pe cel care L-a botezat pe Mântuitorul, pe Înaintemergătorul Său, Sf. Ioan Botezătorul. Odată cu această sărbătoare, se încheie și ciclul sărbătorilor de iarnă, care a început pe 6 decembrie, cu Sf. Nicolae”, ne-a mărturisit preotul Ion Ciucă, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii, din Roșu, Chiajna, după praznicul Bobotezei.