Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Mediului a aprobat proiectul pentru realizarea pistelor de biciclete în București – Ilfov, pe o distanţă de 67 km, proiect în valoare de 10 milioane de euro, execuţia primului lot, de 63,5 km, putând demara în luna iunie, a anunţat Primăria Municipiului București.

Articol apărut în nr. 399 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

”În ceea ce privește traseele pietonale și pentru biciclete București – Ilfov, a fost aprobat în Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Mediului proiectul pentru realizarea pistelor de biciclete, pe o distanţă de 67 km, proiect în valoare de 10 milioane de euro care va fi demarat anul acesta. În total, vor exista 240 de km de piste pentru biciclete în București, iar construirea acestora va continua și în anul următor. Potrivit HCGMB 61/21.02.2018, proiectul cuprinde patru trasee, pe o distanţă de 63,5 km, ocupând o suprafaţă totală de aproximativ 201.000 mp. Este o primă etapă dintr-un proiect mai amplu, de 240 km. Execuţia primului lot, de 63,5 km, poate demara în luna iunie a acestui an”, se arată într-o informare transmisă de PMB.

Cele patru trasee sunt: 1 – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – strada Nicolae Caranfil – Șos. Pipera – strada Alexandru Șerbănescu – Bd. Aerogării – DN1 – Piaţa Presei Libere – Șos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan; 2 – Piaţa Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu; 3 – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenţei – Bd. Naţiunile Unite și 4 – Piaţa Libertăţii – Piaţa Constituţiei – Bd Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Naţional. Conform sursei citate, în prezent, Primăria Capitalei se află în etapa de obţinere a avizelor, iar pistele vor fi realizate de Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje.

”De asemenea, Primăria Capitalei urmărește introducerea unui sistem de transport public cu biciclete (crearea de staţii de închiriere, parcări și achiziţionarea de biciclete pentru utilizare de către public, care se materializează în anul 2018 prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru locuitorii Capitalei)”, a mai precizat PMB. Potrivit sursei citate, primarul general Gabriela Firea a solicitat direcţiilor de specialitate din cadrul PMB accelerarea demersurilor pentru implementarea sistemului de transport alternativ în Capitală. „Ne dorim ca mersul cu bicicleta să devină un mijloc de transport uzual în Capitală. Printre demersurile pe care municipalitatea le întreprinde în această perioadă se numără și demararea procedurii de achiziţie a studiului de fezabilitate pentru realizarea unei reţele de piste de biciclete pe o distanță de 100 km, printr-o convenţie încheiată cu Ministerul Mediului și prin care se alocă 10 milioane de euro pentru realizarea acestui obiectiv. Intenţia PMB este de a acoperi axele Nord-Sud și Est-Vest”, a explicat Firea, conform informării citate.

Măsură importantă în PMUD

Construirea pistelor pentru biciclete este una dintre măsurile importante prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030 pentru regiunea București – Ilfov. Potrivit documentului, la acest moment, ”rețeaua de piste de bicicletă este limitată, ceea ce generează un număr foarte redus de călătorii cu bicicleta, în regiunea București-Ilfov, standardele românești actuale nu asigură designul și construcția unei infrastructuri pentru biciclete sigură, directă, coezivă, confortabilă și atractivă, iar singurele servicii de închiriere disponibile în București sunt cele din principalele parcuri și zonele adiacente acestora”.