Cu riscul de a vă plictisi, revin la zbaterea disperată a Executivului de a încropi un buget și de a găsi surse de finanțare, înafara împrumuturilor, din ce în ce mai împovărătoare la instituțiile financiare mondiale. Guvernul încearcă marea cu degetul, scăldându-se într-un dilentantism economico-financiar desăvârșit, propunând taxe și impozite care mai de care mai fanteziste și antieconomice. O „psihoză” financiară, care ar face deliciul tratatelor de specialitate. Cum altfel s-ar putea numi propunerile vehiculate în ultimele luni, decât așa? Să ne aducem aminte de „taxa pe nevastă”, sau, mai recent, taxa pe coșurile de la termocentrale. Cea din urmă, o idee care-mi aduce aminte de vechea taxă pe fumărit. Cea mai tare, însă, mi s-a părut știrea de pe un site, recunoscut pentru redactorii săi șugubeți. Ei bine, ei au lansat știrea conform căreia BOR ar dori să introducă o taxă pe numele de sfinți. Mai exact, dacă pruncul tău este botezat cu două nume de sfinți, pentru cel de-al doilea trebuie să plătești impozit. Ce e mai amuzant, lăsând deoparte neverosimilitatea știrii, este că redactorii unor posturi radio și TV au „pus botul” și au difuzat știrea ca fiind reală.
Revenind, însă, de la foamea de senzațional la foamea de bani să analizăm cum s-au hotărât ai noștri guvernanți banul public. Și aș începe cu bugetul pentru Sănătate, că e mai bună decât toate. Deși mijloacele media au sărit ca arse atunci când au aflat că Sănătatea va primi cu 18% mai puțin în 2014, față de 2013, premierul Ponta a ieșit pe micul ecran și, cu zâmbetul lui de șoricuț ghiduș ne-a explicat că, de fapt, sistemul sanitar va beneficia de mai mulți bani pentru consum decât în anii precedenți. Pentru că, spune domnia sa, am scăpat de arieratele din sistem și suntem la zi cu plățile. Adică, înțeleg eu, că, până la urmă, în cifre absolute, mai puțin înseamnă mai mult, în gândirea de o inestimabilă valoare teoretică și practică a premierului. Probabil că medicii, care se pregătesc s-o pună de o grevă generală, nu sunt capabili să înțeleagă o astfel de minte strălucită. Dar dacă, mă întreb eu, ar fi rămas aceeași sumă ca și în exercițiul financiar precedent, pentru că s-a văzut că se poate, iar medicii și rezidenții ar fi fost plătiți la adevărată lor valoare socială și ar fi fost stimulați să nu mai dea bir cu fugiții?
Revenind la buget, nu mă pot abține să nu mă minunez când aflu că Secretariatul General al Guvernului a primit bani pentru a cumpăra, în leasing un avion, second-hand, de la Guvernul italian.
Cât despre faptul că Parlamentul a fost și el blagoslovit cu o creștere de buget, pentru ca să nu tragă Zgonea oblonul, cum spunea, mai deunăzi, preopinentul, no comment!
Singura decizie mai acătării mi se pare mărirea cu aproape 40 la sută a bugetului Ministerului Dezvoltării. Mai am o geană de optimism, ca să nu fiu acuzat că sunt cârcotaș, că acești bani vor ajunge unde trebuie și nu la „băieții deștepți”, așa cum am fost obișnuiți în ultimii 24 de ani. Doamne ajută!