Pe măsură ce traversezi comuna Ștefăneștii de Jos, îți sare în ochi că locul are un alt aer, pe zi ce trece. Nimeni nu poate contesta experiența de 29 de ani a primarului în a conduce o comunitate și, mai ales, în a o aduce cât de mult posibil în secolul XXI, din toate punctele de vedere. Desigur că Anghel Rababoc se pregătește să candideze pentru un nou mandat. Decanul de vârstă al primarilor din Ilfov nu are timp să stea acasă. Mai are ceva de făcut după ce și din 2012 încoace a robotit. Ce? Facem o recapitulare.

Decembrie 2013: Buletin la Ștefănești

Ani de zile locuitorii comunei erau nevoiți să meargă la Voluntari pentru obținerea documentelor de identitate. Până când, Anghel Rababoc și echipa de la primărie au hotărât că locuitorii nu mai trebuie să piardă timp, chef și bani pentru a-și rezolva problema cărții de identitate. Astfel că, pe 5 decembrie 2013, Moș Nicolae a adus cu sine și inaugurarea noului Serviciu Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor. Iar oamenii se duc acum „la oraș” mai demni, cu buletinul de acasă, în buzunar.

 

De ce la Crețuleasca și Ștefăneștii de Jos curge apa

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) – Măsura 322 este instrumentul prin care, din 2014, la Ștefănești se lucrează pentru a fi date în folosință facilitățile proiectului de extindere a rețelei de apă potabilă.” Concret, vorbim de 14.000.000 lei, din care 10.000.000 lei sunt  finanțare nerambursabilă, diferența fiind acoperită de la bugetul local. Cu acești bani s-a înființat o nouă stație de tratare a apei, una de epurare și a fost asfaltată strada Sinaia, din zona industrială. În total, 8 km de canalizare, 15 kilometri de rețea de apă și o mare problemă rezolvată: alimentarea cu apă a satelor Crețuleasca și Ștefăneștii de Jos, confruntate pe perioada verii cu debit scăzut al apei.

 

Un proiect de de 15 milioane de euro

Asocierea comunei Ștefăneștii de Jos cu operatorul de apă-canal Euro ApaVol a adus localității un proiect complex ce va acoperi necesarul întregii comune din punctul de vedere al infrastructurii. Ce spune primarul Anghel Rababoc: “Este vorba tot despre apă și canal și, într-un final, de asfaltare, doar că, până la terminarea acestor lucrări complexe, a fost nevoie să apelăm la soluția de compromis, aceea a pietruirii. Nu poți să torni asfalt și apoi să vii să-l spargi pentru introducerea conductelor. Așadar, au fost reabilitate prin pietruire circa 70 de drumuri comunale, majoritatea lucrărilor fiind făcute în 2015 și în cartierele noi. Programul de reabilitare a acestora se desfășoară și acum cu fonduri de la bugetul local. Am dat astfel posibilitatea oamenilor să circule, cât de cât, până când va sosi momentul final al asfaltării, după lucrările Euro ApaVol”.

 

500.000 lei cheltuiți contra inundațiilor

Locuitorii din satul Crețuleasca sunt cei care se bucură cel mai mult de această investiție (care a presupus și asfaltarea străzii Făgăraș), pentru că înființarea unei noi rețele de canalizare a apelor pluviale îi scutește de evacuarea apelor care se adunau în curțile lor, iar pe primărie o scutește de a căuta rapid motopompele și vidanjele. Apoi, satul Boltașu a  primit același cadou: canalizare completă pentru apele pluviale.

Olănești, Snagov, Brașov…

…nu sunt doar localități ale țării, ci și numele a trei străzi proaspăt asfaltate (de pe unele încă nu s-a curățat în mod natural nisipul), prin Programul Național de Dezvoltare Locală, și pe care Primăria se pregătește să le recepționeze, cu acte. Lucrările au fost complexe, au presupus și canalizare, pentru un cost total de 2.700.000 lei din care 2.500.000 lei, sunt fonduri nerambursabile.

 

Orice pentru Școală: curățenie, anvelopare, catalog electronic

Pentru primarul Anghel Rababoc școala în sine a fost mereu o instituție importantă, la sens propriu și figurat, deopotrivă.  Iar primarul se mândrește cu cadrele didactice care lucrează în comună, profesori excepționali, cu dăruire.” Toate corpurile de școală din comună au fost mereu igienizate și vacanțele de vară au fost dedicate dezinsecției, dezinfecției și deratizării, conform legii, reparării mobilierului. ”Tot pentru copiii din Ștefănești și cadrele lor didactice pregătim reabilitarea termică a Școlii nr. 1. Construcția, veche, dar pe care am menținut-o în stare bună, are un minus la capitolul eficiență energetică și bugetul acestui an include și anveloparea termică a acestei școli. Cât de curând vor începe lucrările, programate în așa fel încât să nu afecteze activitatea școlară de până la vacanța de vară. Și să vă mai spun ceva în legătură cu școala: în perioada 2014-2015, am experimentat catalogul electronic, iar răspunsurile primite au fost foarte încurajatoare. De aceea, am contractat furnizarea acestui serviciu care oferă ușurință de utilizare profesorilor și un control mai mare părinților. Și cum credeți că s-a tradus în viață apariția catalogului electronic? A scăzut absenteismul și randamentul școlar a crescut. Toată lumea e mulțumită și eu și mai mult! Avem copii buni în comună, copii care reușesc să intre la licee valoroase din Capitală și, din punctul de vedere al Primăriei, facem toate eforturile pentru elevi și cadre didactice”, spune primarul Anghel Rababoc.

 

2013, an bun pentru sănătate și sport

Raportul primarului Anghel Rababoc pentru mandatul 2012-2016 continuă cu două capitole importante ale vieții de zi cu zi a locuitorilor comunei. După inaugurarea, la începutul lui ianuarie 2013, a unei clinici de sănătate, i-a urmat darea în folosință a unui cabinet stomatologic. Și, pentru că având o sănătate bună poți face și sport, discuția se îndreaptă către baza sportivă a Ștefăneștiului, o mândrie.pe bună dreptate. Precizează primarul Anhel Rababoc: “Începută în 2009, inaugurată în 2011, baza sportivă are un capitol aparte și în sufletul locuitorilor și în bugetul primăriei. Am făcut tot ceea ce a fost necesar pentru ca gazonul natural pe care îl are stadionul să fie complet schimbat – și, credeți-mă, nu e chiar așa simplu – și, de curând, s-a înființat o secție de box, care-și valua avântul în perioada imediat următoare.”

 

Pentru spirite și mai înalte

Și pentru ca situația 2012-2016 să fie rotundă, la Ștefăneștii de Jos există și preocupări pentru viața spiritual-culturală a locuitorilor. În 2015, locuitorii au fost în pelerinaj la Mânăstirea Prislop și i-au adus închinare sfântului Ardealului, Arsenie Boca. “Susțin tot ceea ce poate fi bun pentru timpul liber și o dovadă în acest sens este organizarea, încă din 2009, a Zilei Comunei, pe a cărei scenă s-au perindat, de-a lungul anilor, nume sonore ale muzicii tradiționale și lăutărești din România. În acest spirit, ne dorim să vedem finalizată Casa de  Cultură, care va avea dotări și acustică conform ultimelor tehnologii în domeniu. Casa de Cultură va fi, de asemenea, sediu generos atât pentru Sala căsătoriilor cât și al Dispeceratului pentru viitorul sistem de monitorizare a comunei. Știu că am întârziat puțin cu Casa de Cultură, însă, am preferat ca întâietatea să fie infrastructura și astfel orice ban disponibil să meară către creșterea nivelului de trai. Ca bani, am avut la dispoziție 1.000.000 lei pentru Casa de Cultură și 300.000 lei pentru sistemul de supraveghere video”, precizează primarul Anghel Rababoc.

 

La Ștefănești, plata online a impozitelor!

Deși nici în București sistemul de plată online a taxelor și impozitelor nu este bine pus la punct, comuna Ștefăneștii de Jos se mândrește cu faptul că în maximum o lună, sistemul electronic va deveni funcțional, prin înrolarea în SNEP (ghișeul.ro) concomitent cu instalarea terminalelor EPOS. “Am perfectat anul acesta contractul cu o bancă, ce ne va furniza toate facilitățile legate de plățile online. Este încă un pas către secolul XXI, în care îmi doresc ca locuitorii din Ștefăneștii de Jos să trăiască cu adevărat», spune Anghel Rababoc.

 

Viitorul? Totu-i plănuit, calculat și chiar plătit

Spuneam la începutul articolului că primarul Anghel Rababoc nu are timp să aibă timp și, ca orice responsabil de viața celor din jur, a croit deja planurile pentru viitor. Și aceasta înseamnă o sală de sport lângă Școala de pe Șoseaua Ștefănești, construită din bugetul local. Urmează o grădiniță cu program prelungit, o idee mai veche, pierdută pe culoarele Ministerului Educației. “Amplasarea va fi pe strada Făgăraș, iar banii vor fi de la bugetul local și din alte surse, ­căci nu mai putem aștepta. Pentru satele Crețuleasca și Ștefăneștii de Sus există deja două clădiri în care funcționează grădinițe”, precizează Anghel Rababoc.

 

Turle, trapeze, clopotniță

Biserica Sf.Ioachim și Ana, aflată în construcție,  a ajuns la momentul turlelor, pentru care Primăria a contribuit cu 500.000 lei și, în drumul nostru prin comună, am văzut deja că schelele sunt montate. Pentru cealaltă biserică, Sf. Împărați Constantin și Elena, monumentul istoric din satul Crețuleasca, Primăria a alocat bani pentru realizarea unei trapeze și a clopotniței. Urmează accesarea unor proiecte cu fonduri europene pentru reabilitarea bisericii – monument istoric.

 

Lucrări mici, de importanță capitală

Pentru anul 2016, Primăria a stabilit crearea a două noi parcuri, pe străzile Olănești și Piersicului, un teren de sport pentru satul Boltașu, reabilitarea zonei Rovina și folosirea drept spațiu verde. Continuă dialogul cu Enel pentru extinderea rețelelor de energie electrică și gaze, după ce, în 2015, toată infrastructura de rețele electrice a fost modernizată, cheltuind, în acest scop, 500.000 lei. Cetățenii din Comsmopolis vor avea și ei în curând o mare bucurie ­căci, în 2 săptămâni, Primăria le va oferi o alternativă la Șoseaua de Centură. În acest scop, drumul de exploatare care leagă Cartierul Cosmopolis de Ștefănești, prin str. Dudului, va fi pietruit, într‑o primă fază, iar în anul 2017 va fi asfaltat.

 

3.000.000 euro, pentru 32 de străzi

Dar, cel mai important proiect pe care Anghel Rababoc îl pregătește este modernizarea celor 32 de străzi din satul Crețuleasca. Proiectul presupune pe lângă lucrările de canalizare a apelor menajere, pluviale și racorduri la rețelele de apă și canal la limita de proprietate. Evident, ultimul pas este asfaltarea. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 20 de luni, în 2016-2017. Primarul Anghel Rababoc spune că, în 4 ani, comuna va avea altă înfățișare. “Văd oamenii mulțumiți și astfel știu că am reușit să duc la bun sfârșit fiecare mandat. Nu sunt singurul implicat în schimbarea comunei Ștefăneștii de Jos. Am o echipă pe care mă bazez, și mai sunt și oamenii, cu dorințele, ideile și speranțele lor. Le mulțumesc tuturor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o până acum!”, declară primarul Anghel Rababoc.