Puțini știu că întemeietorul școlii românești moderne de hidraulică s-a născut în Buftea, în anul 1904. Studiile inginerului Dumitru Dumitrescu au lărgit baza teoretică a hidraulicii tehnice, metodele originale pe care le-a elaborat fiind apreciate și preluate, în diferite cazuri concrete, pe plan mondial.
Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Elevii Liceului Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, au avut ocazia să se întâlnească cu profesori ai Facultății de Ingineria Instalațiilor din București, dar și cu studenți ai acestei instituții de învățământ, care au venit să le explice despre avantajele unei meserii în domeniul tehnic și, în mod special, despre lumea fascinantă a ingineriei instalațiior. “Foarte multă lume asociază această disciplină cu un individ care repară și care are șef un inginer constructor. În realitate este vorba despre inginerie și dacă vă gândiți de ce ar merita să faceți această facultate, vă pot răspunde, pe scurt, că instalațiile dau viață și confort clădirilor”, le-a explicat liceenilor prodecanul Facultății de Ingineria instalațiilor, dr. ing. Ion Sota.
Profesorul Sota le‐a vorbit elevilor despre importanța unui inginer de instalații pe piața muncii și multitudinea de domenii în care se poate dezvolta un astfel de specialist, ceea ce implică, evident șanse mai mari de a găsi rapid un job foarte bine plătit. ”Este o meserie actuală, modernă și are căutare. Inginerul de instalații proiectează, execută și optimizează instalațiile electrice, de ventilare, de alimentare, automatizare, încălzire, gaze. Tot inginerul de instalații vine și propune metode noi de alimentare cu energie din surse regenerabile”, a punctat Sota.
Cine nu are un inginer de instalații…?
Pentru a-i convinge și mai mult pe tineri, profesorul Sota a oferit exemplul unei clădirile emblemă din Paris, celebrul Centru Pompidou. Prin concepția sa, Centrul Pompidou a șocat și a stârnit numeroase controverse, dar a devenit un simbol ce atrage zilnic zeci de mii de oameni, bazându-se pe instalații. ”Important este felul în care concepem o clădire și cum o echipăm. Este o clădire emblematică pentru instalații. Au fost vopsite în culori diferite tipurile de instalații: cu verde sunt instalațiile legate de apă, adică sanitare și de canalizare, apoi instalațiile pentru protecția incendiilor, galben avem pentru instalații electrice și de automatizări, albastru pentru instalații legate de aer adică climatizare, ventilare, încălzire și frigorifice. Acestea toate și multe altele se fac în facultatea noastră. Instalațiile înseamnă între 40 și 70% din costul unei construcții”, a mai spus prodecanul. Vă dați seama cât de important și de bine pregătit este acel inginer de instalații? De aceea este atât de căutat, chiar dacă nu se știe foate bine despre el.
Avantajele vieții de student sunt evidente, deoarece pe lângă posibilitatea de a sta la cămin și de a primi burse cu valori între 600 și 1.100 de lei lunar, în funcție de performanțele universitare, studenții beneficiază de trei stagii în companii și proiecte studențești, astfel că, la terminarea facultății, absolvenții au deja experiență, pe care au acumulat-o învățând și astfel se pot angaja mult mai ușor și pe salarii mai mari.
Prodecanul le-a lansat tinerilor și invitația de a vizita facultatea, în curtea acesteia existând o casă pasivă cu un consum foarte mic de energie, un proiect care a fost realizat integral de studenți. ”Cu acest proiect, studenții au participat la un concurs internațional și au câștigat un premiu. Acum s-au calificat pentru Dubai 2018, cu tema ”Casă în deșert”, studenții facultății bucureștene numărându-se printre cele 20 de echipe studențești, care au fost invitate să realizeze proiectul, dintr-un total de 200, care au aplicat, din toată lumea”, a mai spus profesorul Ion Sota cu mândrie.