Sâmbătă, 2 septembrie, orașul Buftea a fost gazda unui eveniment deosebit. Aici a fost organizată o paradă a Traby Club România. Peste 40 de iubitori și colecționari ai popularului autoturism Trabant au venit din toate colțurile țării pentru a le arăta buftenilor adevărate bijuterii pe patru roți, care timp de decenii au constituit unul dintre mijloacele de transport cele mai apreciate, din lagărul comunist.

 

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 367 24-page-001

Gazda și organizatorul acestui eveniment a fost unul dintre membrii clubului, Cornel Radu, care locuiește în Buftea. „Avem 363 de membri, în clubul nostru, la nivel național. Noi, toți, am rămas cu o pasiune pentru acest automobil, care a fost primul autovehicul pe care ne-am permis să-l cumpărăm, pe vremea comunismului. Era ieftin și foarte fiabil, costa 32.800 de lei, sub jumătate față de Dacia autohtonă. Puteai să-l obții doar cu aprobare de la Ministerul Comerțului Interior, dar aveai de așteptat chiar și 3-4 ani! Primul meu Trabant l-am cumpărat în 1979. Astfel de evenimente au fost organizate în toată țara, în Covasna, Odorheiul Secuiesc, la Mediaș, la Sighișoara, dar asta este prima ediție care se organizează la nivel de București-Ilfov, pentru care am primit sprijin de la domnul primar Gheorghe Pistol și de la Consiliul Local”, ne-a povestit Cornel Radu.

În vizită la Palatul Știrbey și Primărie

Prima escală a caravanei trabantiste a fost la Palatul Știrbey, unde participanții au vizitat monumentul istoric. Apoi s-au îndreptat către Piața Mihai Eminescu, aflată în fața Primăriei Buftea, unde a fost organizată o expoziție cu încântătoarele mașinuțe, care i-a umplut de încântare pe buftenii prezenți. Două Trabanturi decapotabile, aparținând lui Ladislau Szafian, respectiv lui Arpad Molnar, ambii din Brașov, au fost vedetele expoziției. Ladislau Szafian ne-a mărturisit că Trabantul lui are motor de Wartburg, pentru că trebuie să tracteze o rulotă, iar Arpad Molnar ne-a spus că mai are încă 9 Trabanturi acasă, în afară de cel decapotabil…

Cu ocazia acestei expoziții, viceprimarul Alexandru Vaida le-a acordat diplome de excelență participanților. La rândul lor, aceștia au oferit Primăriei Buftea o plachetă de onoare și o diplomă de excelență pentru ajutorul acordat bunei desfășurări a acestui eveniment.  Totodată, ansamblul de dansuri populare „Doina Ilfovului” le-a oferit celor prezenți un program artistic care a fost răsplătit cu ropote de aplauze. Apoi, pasionații de Trabanturi au plecat către Școala de Pilotaj „Titi Aur”, din Crevedia, unde s-a desfășurat un concurs de îndemnare, cu premii.