Condițiile, beneficiarii, cuantumul rentei viagere agricole, plătită fermierilor de APIA au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 10 noiembrie 2023.
Acte necesare
Pentru a beneficia de suma aferentă rentei viagere agricole, rentierii au obligația să solicite vizarea carnetului de rentier agricol personal, prin mandatar/curator/tutore ori prin mijloace de comunicare la distanță, în perioada 1 martie – 31 august a fiecărui an, la oricare centru județean al APIA, respectiv al municipiului București, și să furnizeze informațiile necesare completării declarației pentru obținerea vizei anuale, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoțită de următoarele documente:
● carnetul de rentier agricol;
● actul de identitate al solicitantului;
● decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanții pensionați pe caz de boală, în copie;
● procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal;
● contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr. 16/1994, cu modificările și completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil;
● decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia pentru limită de vârstă, pentru rentierii aflați în situația prevăzută la art. 4 alin. (3), în copie.
Cuantum renta viageră
În cazul contractelor de arendare, proprietarii beneficiază de rentă viageră agricolă de 50 euro/ha/an, dacă aceste contracte sunt încă în vigoare la sfârșitul anului calendaristic. În situația în care terenul ce face obiectul contractului de arendare, pe baza căruia rentierul agricol beneficiază de rentă viageră agricolă de 50 euro/ha/an, este înstrăinat în perioada de valabilitate a contractului de arendare, renta de 50 euro/ha/an se calculează și se datorează de la data încheierii, respectiv a intrării în vigoare a contractului de arendare, urmând ca de la data înstrăinării terenului rentierul să beneficieze de renta viageră agricolă de 100 euro/ha/an.
Renta viageră agricolă se calculează și se datorează de la data încheierii contractelor de arendare, respectiv înstrăinare, indiferent de data depunerii cererii, în cazul în care contractele au fost încheiate în anul depunerii cererii.
În cazul în care contractele au fost încheiate în anii precedenți depunerii cererii, renta viageră agricolă se calculează și se datorează de la 1 ianuarie a anului în care s-a depus cererea.
Plata rentei viagere se face în lei și se efectuează de către centrele județene ale APIA, respectiv al municipiului București, prin mandat poștal, virament bancar.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov,nr.678