Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, a Parlamentului European,  a anunțat joi, 8 octombrie, că noua PAC (Politica Agricolă Comună) va sprijini financiar producția de semințe oleaginoase și, în special, producția de rapiță.

„Experții de la Stratégie grains au actualizat estimările pentru producția de rapiță din UE, dar și din Marea Britanie, pentru sezonul 2020-2021, de la 17,02 milioane de tone la 16,68 milioane de tone. Astfel, prognoza actualizată este mai mică decât cea din sezonul precedent și este minimă, din 2006 încoace. Prognoza în scădere este cauzată de condițiile meteorologice cum ar fi seceta și înghețurile de primăvară înregistrate în mai multe țări europene, precum și de micșorarea suprafețelor însămânțate cu culturi oleaginoase în UE. Experții preconizează, de asemenea, lipsa ofertei de rapiță în UE în sezonul viitor, deoarece creșterea prognozată a importurilor de culturi oleaginoase (până la 6 milioane de tone) nu va putea compensa pe deplin reducerea producției brute a acestei culturi.

Astfel, am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi comunice strategia Uniunii în ceea ce privește susținerea culturilor de rapiță de pe piața europeană. Janusz Wojciechowski, Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, mi-a confirmat faptul că producția de rapiță din UE a scăzut într-adevăr sub mediile istorice. În consecință, producția de semințe oleaginoase, în special producția de rapiță, va fi puternic sprijinită în noua PAC (Politica Agricolă Comună n.r.)”, a declarat eurodeputatul român.

Noi măsuri de sprijin

Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală spune că fermierii beneficiază de sprijinul direct pentru venituri, decuplat de producție, iar propunerea Comisiei Europene pentru viitoarea PAC va permite statelor membre UE să elaboreze o combinație de măsuri de sprijin, obligatorii și voluntare, în funcție de nevoile lor.

„(…) Dinamica pieței, inclusiv producția și comerțul exterior, depinde de o multitudine de factori – inclusiv de situația meteorologică greu de anticipat – și este normal să se observe variații ale ofertei. Producția de rapiță din UE a scăzut într-adevăr sub mediile istorice, în timp ce producția de floarea-soarelui și de soia se situează mult deasupra mediei pe cinci ani. Condițiile de însămânțare nefavorabile din toamna trecută au accentuat această situație. A plouat prea târziu ca să se încheie semănarea semințelor de rapiță în fereastra optimă, afectând atât producătorii din UE (nordul Franței, Germania, nord-estul Sloveniei, România, Bulgaria, Ungaria și Spania), cât și pe cei din vestul Ucrainei”, a spus comisarul european Wojciechowski.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.520