Te bucuri de zilele însorite şi lungi, dar te deranjează strănutul frecvent, gâtul inflamat şi lăcrimarea ochilor? Nu te speria. Cel mai probabil superbele flori viu colorate care te îmbie cu mireasma lor sau particulele de praf de pe carosabil sau din casă, îţi provoacă o reacţie alergică. Dr. George Gearavela, vicepreşedintele Societăţii Române de Acupunctură te învaţă cum să treci cu bine de această perioadă.
Primele reacţii
De ce eşti tocmai tu cel afectat? În mod normal, organismul uman are capacitatea de autoapărare la contactul cu virusuri, bacterii sau toxine. La tine, acest sistem de protecţie e mult prea eficient, iar organismul percepe substanţele comune cum ar fi, polenul florilor sau particuele de praf ca fiind dăunătoare, şi produce o cantitate mai mare de anticorpi. Primele semne de boală apar în momentul în care anticorpii se fixează pe celule din sânge şi din ţesut şi agenţi chimici foarte puternici care circulă în organism. Alergenii pătrund în organismul tău în timp ce mănânci, inspiri, te înţeapă o insectă sau pielea ta intră în contact direct cu ei.
Semne că eşti alergic
– strănuţi des
– ai ochii roşii
– lăcrimezi frecvent
– pleoapele sunt umflate şi par lipite când te trezeşti
– îţi curge nasul
– ai o uşoară mâncărime sub pleoapă
– îţi simţi gâtul inflamat
– ochii devin foarte sensibili la lumină.
“Totuşi, fiecare caz este particular. Simptomatologia depinde de locul în care se fixează anticorpii şi se eliberează agenţii chimici. În plus, anumiţi pacienţi au o predispoziţie genetică moştenită de la părinţi. Există trei tipuri de alergie sezonieră – cea de primăvară care a debutat pe la jumătatea lunii martie, se sfârşeşte în iunie şi e cauzată de polenul pomilor şi arbuştilor, cea de vară provocată de polenul porumbului, secarei, gazonului, fânului şi cea de la sfârşitul verii declanşată de polenul plantelor erbacee”, atenţionează dr. George Gearavela.
Sfaturi practice
Alergia la nivelul ochilor poate fi asociată şi cu rinită alergică. Indiferent de tipul alergiei, la primele simptome specifice e bine să consulţi medicul de familie, ORL-istul sau oftalmologul. Se fac teste pentru identificarea alergenului şi abia apoi, se poate recomanda un tratament adecvat. “Preventiv, e bine să eviţi contactul cu substanţele alergene. Există şi o serie de medicamente antihistaminice extrem de eficiente, dar ele trebuie administrate numai cu recomandarea medicului care te consultă. Rolul lor este de a bloca receptorii histaminei (substanţă produsă de corp în caz de alergie). Se folosesc picături nazale, spray-uri pentru gât, iar la nevoie, injecţii cu cortizon. Tratamentul este eficient cam un an. De asemenea, prin acupunctură se rezolvă cu succes această boală. În concepţia medicinei tradiţionale chineze se consideră că alergia e cauzată de un dezechilibru energetic al unor organe, cum ar fi plămânul sau intestinul gros. Prin armonizarea energetică a acestor organe, afecţiunea se vindecă. Se fac 10 – 12 şedinţe la interval de două- trei zile”, recomandă dr. Gearavela.