Diabetul zaharat, boala secolului 21

Stilul de viață nesănătos, stresul, ritmul amețitor în care trăim în ultimii ani, deteriorează calitatea vieții, la vârste tot mai tinere. Medicii avertizează că, printre afecțiunile care evoluează în mod îngrijorător, se numără și diabetul zaharat, boală care predispune la tulburări cardiovasculare și implicit, la deces. Și totuși, dacă ești bine informat și îți schimbi modul de viață poți să previi boala sau să o controlezi atât de bine încât, să trăiești aproape normal cu suferința ta. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2030, există pericolul ca diabetul să reprezinte cea de-a șaptea cauză de deces, în lume. România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește incidența diabetului zaharat de tip 2 (n.r. – cea mai frecventă formă de boală), prevalența acestei afecțiuni la populația adultă fiind de 11,6 %. Mai exact, aproximativ două milioane de români trăiesc cu această problemă de sănătate, în timp ce peste 16% din populație are prediabet. Valoarea normală a glicemiei dimineața, pe nemâncate, este între 60 și 100
mg/ dl. Valorile mai mari de 100 mg/ dl se investighează de către medicul diabetolog, prin analize de specialitate. În funcție de rezultate, se poate stabili un plan de urmărire și tratament pe termen lung, fie că este vorba de modificarea stilului de viață, pastile sau insulină.

Glicemia mărită îmbolnăvește ochii, inima, rinichii și sistemul nervos  

Caracteristica principală a diabetului este faptul că organismul nu poate folosi eficient insulina. La început, pancreasul compensează, producând mai multă insulină, dar cu timpul, pe măsură ce boala evoluează, acesta nu mai poate ține pasul, iar valorile glicemiilor încep să crească. Dacă organismul este expus mai mult timp la valori glicemice peste normal, acestea vor începe să afecteze diverse organe și sisteme, cele mai sensibile fiind ochii, rinichii, sistemul nervos și inima.

Ai trecut de 40 de ani, ești plinuț și nu faci mișcare? Riști să devii diabetic

Există anumite persoane care prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Dacă ai peste 40 de ani, ești supraponderal sau obez și nu faci mișcare, te poți număra printre ele. Atenție! Riscul crește suplimentar dacă suferi de hipertensiune arterială sau dacă ai în familie persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 (chiar și la o vârstă înaintată). Dacă ești femeie, nașterea unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg poate fi un indiciu că te confrunți cu o astfel de suferință.

 

Ce faci dacă ai o predispoziție spre o astfel de suferință?

În cazul în care te regăsești pe lista amintită anterior, este recomandat să îți măsori anual glicemia și să-ți controlezi profilul lipidic. De asemenea, la primele semnale de alarmă, cum ar fi senzație de gură uscată, consum excesiv de lichide, urinat des, scădere în greutate, tulburări de vedere, dureri și furnicături ale picioarelor, fatigabilitate, trebuie să te prezinți la un consult de specialitate.

 Dr. Ioana Florențiu, specialist diabet zaharat, nutriție, boli metabolice în cadrul Centrului Medical ProVita: “Diabetul tip 2 se tratează”

“Diabetul zaharat tip 2 se tratează prin modificarea stilului de viață, medicamente orale și insulină. Unii oameni își pot ține diabetul sub control printr-o alimentație echilibrată și sport, dar majoritatea pacienților vor necesita tratament medicamentos și/ sau insulină. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală evolutivă, chiar dacă la început nu veți avea nevoie de pastile, cu timpul glicemia va necesita un tratament din ce în ce mai riguros”, avertizează dr. Ioana Florențiu, medic specialist diabet zaharat, nutriție, boli metabolice în cadrul Centrului Medical ProVita.

În ediția de săptămâna viitoare vei afla totul despre investigațiile și tratamentul pacientului cu diabet decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv despre monitorizarea în regim de spitalizare.