Ca răspuns la un consumerism de masă crescut, reciclarea și colectarea selectivă reprezintă cele două componente de bază care ne ajută să avem grijă de mediul înconjurător. Specialiștii companiei 3R Green ne-au explicat că, în acest context, este foarte important să începem colectarea selectivă încă din gospodăria noastră, pentru că, în cazul contaminării deșeurilor între ele, chiar dacă acestea ajung la o stație de sortare, nu vor mai putea fi trimise spre reciclare.
Potrivit specialiștilor 3R Green, cele mai întâlnite deșeuri în gospodării sunt cele reziduale, vegetale (biodegradabile), plasticul, sticla, ambalajele de hârtie și carton sau cele metalice. Când ne referim la plastic, trebuie să ținem cont de faptul că în această categorie intră orice tip de produs realizat din plastic, adică bidoane, flacoane de șampon și de detergenți, folii, pungi, pahare și recipiente sau ambalaje de protecție. Este important însă ca acestea să fie curățate și puse în pubelă sau în saci special destinați deșeurilor din acest material.
Hârtia și cartonul, ziarele, caietele vechi, documentele sau cartoanele de ouă pot fi reciclate. Însă nu toate produsele din hârtie sau carton pot fi reciclate! Cutiile de pizza și alte ambalaje pentru mâncare sunt considerate deșeuri contaminate, la fel și unele pahare din carton, tacâmuri sau hârtie lucioasă.
Sticla este un material foarte bun pentru a fi reciclat și chiar reutilizat în propria gospodărie. Putem include aici borcane de mici și mari dimensiuni, damigene sau ambalaje din sticlă de culori și forme diferite. Specialiștii 3R Green ne sfătuiesc să depozităm deșeurile din sticlă separat și să le clătim înainte pentru a nu prezenta urme și reziduuri. Ajunsă în stația de sortare, sticla va fi sortată în funcție de culoare și trimisă către reciclatorii finali.
Lemnul din gospodărie poate fi reutilizat în interiorul gospodăriei, fiind o sursă importantă de energie, sau poate fi recondiționat și utilizat la crearea mobilierului. Dar dacă vorbim despre un mobilier voluminos, multe crengi sau deșeuri de lemn, acestea pot fi ridicate separat de către echipa de salubrizare.
Atenție la deșeurile care contaminează solul!
”Cu siguranță dețineți în gospodărie un filtru de cafea sau un aparat cu microunde. Deșeurile electrice, electronice și electrocasnice se regăsesc în toate gospodăriile. Din păcate, acestea ajung foarte des la groapa de gunoi și contaminează solul cu substanțe periculoase precum mercur sau plumb. Produsele care intră în această categorie sunt toate echipamentele de uz casnic din locuință. Există centre speciale unde aceste deșeuri pot fi duse gratuit”, atrag atenția reprezentanții 3R Green. Alte deșeuri care contaminează solul sunt ambalajele care au avut ca și conținut produse periculoase (ulei, diverse tipuri de detergenți, clor, substanțe toxice etc.).
Deșeurile vegetale generate cel mai adesea în gospodării sunt resturile de alimente, fructe și legume, coji de nuci, ouă cât și deșeurile vegetale din curte (frunze, flori, crengi).
Fiind atenți la aceste categorii, putem începe colectarea selectivă încă din gospodărie, mai semnalează specialiștii 3R Green, care ne asigură că o colectare corectă a deșeurilor, pe fracții, va face ca acestea să ajungă într-un procent mult mai mare la reciclatorul final, rezultatul fiind un mediu mai curat și mai sănătos pentru noi și copiii noștri.
După o colectare corectă, deșeurile sunt ridicate de către compania de salubritate, în funcție de programul de colectare.
Articol apărut în editia print a Jurnalul de Ilfov, nr.586