Chiar dacă ne mai despart câteva zile de venirea iernii din punct de vedere calendaristic, afară frigul se întețește pe zi ce trece. Gradele tot mai puține din termometre aduc cu sine respirația îngreunată de guturai, nas înfundat etc. Dacă vrem să ne bucurăm de o iarnă cu adevărat liniștită, pe lângă alimentația echilibrată și ponderată trebuie să ne îngrijim și sănătatea căilor respiratorii. Cum?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 428, ediția print
O respirație corectă, sănătoasă, ne poate prelungi viața. Buna oxigenare susține sistemul cardiovascular, creierul și funcțiile de bază ale organismului. Imunitatea crescută este cea care ne ajută să respirăm bine, chiar și atunci când e frig și stăm toată ziua afară, la serviciu sau la treburile gospodărești. Ce pași trebuie să facem în acest sens?
- Fără stres!
Totul trebuie să înceapă cu un somn bun, odihnitor. Cele opt ore de somn din timpul nopții ne îmbunătățesc starea de sănătate a întregului organism și, implicit, calitatea vieții de zi cu zi. Dr. William Schaffner, de la Școala de Medicină din Nashville (Tennessee, SUA), spune că un somn bun, liniștit, odihnitor alungă efectele negative ale stresului, ajutând sistemul imunitar să funcționeze la cote maxime.
- Cu pauze de mișcare
Să nu omitem activitatea relaxantă. Și în zilele în care suntem extrem de ocupați cu exercitarea îndatoririlor de serviciu, e musai să ne dedicăm familiei sau să rezolvăm diverse probleme, trebuie să ne rezervăm timp pentru mișcare. Exercițiile fizice, urcatul și coborâtul scărilor, mersul pe jos în aer liber (chiar și atunci când temperaturile scad sub zero grade Celsius, evident dacă nu avem restricții de la medicul specialist pentru anumite suferințe fizice), vor adăuga un plus de sănătate căilor noastre respiratorii. Cel puțin o jumătate de oră pe zi e bine să ne-o petrecem desfășurând activități relaxante.
- Ceai, pentru fortificarea respirației
Hidratarea are un rol extrem de important pentru menținerea sănătății respiratorii și în această perioadă a anului. Iar cea mai eficientă metodă de hidratare este consumul de apă plată, ceaiuri sau sucuri naturale de fructe și legume, preparate de tine acasă. Ceaiurile sunt foarte bune acum, mai ales dacă stăm multe ore în frig, pentru că ne încălzesc, ne cresc temperatura corpului. Ceaiurile care au proprietăți imuno-stimulante sunt:
- ceaiul de mușețel cu lămâie și îndulcit cu miere,
- ceaiul de ghimbir ras,
- ceaiul de cătină,
- ceaiul de pătlagină,
- ceaiul de podbal,
- ceaiul de cimbru,
- ceaiul de măceșe,
- ceaiul de merișoare,
- ceaiul de ceapă.
Ceapa din cămară e binevenită. O putem folosi pentru prevenția virozelor de sezon. Tăiem trei-patru cepe în sferturi, le fierbem într-o jumătate de litru de apă aproximativ zece minute și bem tot lichidul într-o singură zi, porționat, în pahare mici. De asemenea, sucul de citrice și legumele verzi sunt benefice pentru respirație și sănătatea plămânilor.
- Gimnastică respiratorie
Și exercițiile de respirație ne ajută mult. Stăm jos, într-o poziție relaxantă și inspirăm profund. Inspirăm lent cât de mult putem, apoi expirăm normal. Ne relaxăm câteva secunde și reluăm inspirațiile profunde. Exersăm respirația corectă de câte cinci-șase ori. Dacă avem o senzație de ușoară amețeală, înseamnă că am făcut exercițiile corect.