Pentru persoanele fizice cu venituri din arendă, modul în care se calculează şi se plătesc impozitul pe venit şi contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS) s-au schimbat de la începutul acestui an, ca urmare a modificărilor aduse la Codului Fiscal.
Iată, în cele ce urmează, principalele repere ale noilor prevederi.
Stabilirea venitului brut din arendă
În cazul veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite. În cazul în care arenda se plăteşte în natură, pentru stabilirea venitului brut se vor avea în vedere preţurile medii ale produselor agricole, ultimele comunicate de către consiliul judeţean.
Stabilirea venitului net din arendă
Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate, prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. În cazul în care arenda se exprimă în natură, venitul net se determină ca diferenţă între sumele reprezentând echivalentul în lei al veniturilor în natură, determinate pe baza preţurilor medii ale produselor agricole şi cota de cheltuială forfetară de 25 %, reprezentând cheltuială deductibilă.
Calculul, reţinerea şi virarea impozitului
Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit, la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16 la sută asupra venitului net.
Impozitul astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reţinut şi virat de către arendaş, este impozit final.
Asigurările sociale de sănătate
Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (în cotă de 5,5%) pentru arendator este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Ea nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut. Contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate, se reţine şi se virează de către arendaş până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.