Festivalul regional al preşcolarilor, „Zâmbetul copilăriei”, a ajuns, în 2015, la a XII-a ediţie, încununată cu spectacolul de gală din 16 iunie, desfăşurat într-una dintre cele mai profesioniste săli de spectacole, aceea de la Centrul cultural „Ion Manu”, din Otopeni. 

Selecţie riguroasă

Organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Cultură Ilfov şi cu primării din diverse localităţi ilfovene, festivalul este coordonat de inspectorul pentru educaţie timpurie, prof.Anişoara Ciobanu. Pentru a ajunge la ziua de gală, însă, în prealabil, au avut loc alte două etape de concurs şi preselecţie, o etapă locală şi una judeţeană. Astfel, în ziua de 16 iunie, au urcat pe scenă copii din Otopeni, Buftea, Măgurele, Cornetu, Dragomireşti ­Deal, Chitila, Dărăşti, Tunari, Popeşti-Leordeni, Bragadiru, Fundeni şi Bucureşti. 

12 premii speciale şi un Trofeu

Juriul, din care a făcut parte şi Cristina Manoliu, celebra creatoare de mici vedete de la „Sunetul muzicii”, din Corbeanca,  a selecţionat tot ce a fost mai bine pregătit de copii şi cadre didactice şi cei premiaţi au fost cei care au susţinut spectacolul. Au fost 17 premii I, 12 premii speciale şi un Trofeu al festivalului, în total, un program cu 29 de reprezentaţii, în loc de 30, cu absenţi motivaţi, din motive de sănătate. Am văzut de toate pe scenă: ­clovni ghiduşi, pinguini jucăuşi, căluşari înfocaţi, dansatori pasionaţi şi interprete pline de har. Adică, acei care s‑au evidenţiat la secţiunile muzică, dans şi dramaturgie. Însă, am văzut şi un spectacol al costumelor, toate adaptate vârstei preşcolarilor şi momentului interpretat. Două ore ritmate au trecute foarte repede!  Iar în urma lor rămân sentimentele pozitive şi optimiste că Ilfovul se poate mândri cu educatori de elită ai generaţiilor viitoare şi cu copii care duc mai departe vestea că muzica, dansul şi teatrul oferă copilăriei alt gen de zâmbet, şi nu doar tabletele şi telefoanele de ultimă generaţie.