După numeroasele zile friguroase, soarele a devenit dintr-o dată arzător. Este adevărat că razele solare ajută la fixarea vitaminei D care are efecte pozitive asupra muşchilor, oaselor, descarcă în creier substanţele plăcerii (endorfinele, cele care ne dau starea de bună dispoziţie). Din păcate, în această perioadă a anului, razele soarelui sunt mult mai agresive pentru corpul nostru decât în plină vară. Având o imunitate slăbită din sezonul rece, suntem mai sensibili la soare şi lumină.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 350.

Vezi aici şi varianta printată a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/22-1.pdf

Sensibilitatea la soare, cunoscută şi drept fotosensibilitate, este unul dintre frecventele motive pentru care oamenii merge la dermatolog în lunile de primăvară şi vară. Această problemă este diferită de arsurile solare, pe care mulţi dintre noi le-am experimentat ocazional şi accidental. Fotosensibilitatea se manifestă prin mâncărime, roşeaţă, vezicule pline cu lichid, papule mici, plăci mai ridicate şi edemaţiate care apar pe zonele fotoexpuse, precum faţă, mâini şi antebraţe, decolteu. Din fericire, odată identificate cauzele fotosensibilităţii, aceasta poate fi tratată, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.

Cauzele erupţiei

O persoană devine suspectă de fotosensibilitate atunci când erupţiile cutanate apar numai în zonele expuse la soare. Cauzele pot fi diverse şi, din acest motiv, medicul va detalia istoricul medical al pacientului, care poate fi chiar completat şi cu un examen clinic şi analize de laborator în unele situaţii. O trecere în revistă atentă a istoriei medicale a persoanei, a simptomelor pielii, a eventualelor boli şi medicamente administrate pe cale orală sau substanţele aplicate pe piele (cum ar fi medicamente sau produse cosmetice) pot ajuta medicul să identifice cauza acestei probleme. Eventual, se pot face teste pentru a exclude boli care sunt cunoscute a provoca astfel de reacţii.

Medicamentele

Fotosensibilitatea reprezintă un efect secundar comun produs de diferite medicamente.„Există o lungă listă de medicamente care pot provoca sensibilitate la lumină, iar printre primele am putea plasa doxiciclina, antibiotic folosit frecvent în tratamentul acneei vulgare şi a altor boli inflamatorii ale pielii. Din aceeaşi categorie fac parte şi unele antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul, medicamente folosite în boli cardiace precum amiodarona, diltiazemul, enalaprilul, furosemidul sau isotretinoinul prescris pentru acneea severă. Dacă există, însă, persoane care deja urmează un tratament cu unul sau mai multe medicamente amintite anterior şi nu prezintă reacţii adverse, nu trebuie să se îngrijoreze. Nu toate persoanele dezvoltă fotosensibilitate după administrarea lor”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Peelingurile şi cosmeticele

Parfumurile şi cosmeticele pe bază de mosc pot provoca sensibilitate solară pe zonele unde sunt aplicate. Paradoxal, chiar şi unele creme de fotoprotecţie (precum cele cu salicilaţi, benzofenone sau acid para-aminobenzoic) pot cauza fotosensibilitate. De aceea, dacă după aplicare îşi fac apariţia mâncărimea, roşeaţa, descuamarea, este recomandată înlocuirea cu un produs cu substanţă activă diferită. La rândul lor, procedurile cosmetice cum ar fi peelingurile chimice, microdermabraziunea sau cremele pe baza de retinoizi, hidroxiacizi pot duce la reacţii severe în urma expunerii la soare şi de aceea pacienţii trebuie să urmeze strict instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte evitarea expunerii şi folosirea cremelor de fotoprotecţie.

Plantele

Pătrunjelul, păstârna­cul, ţelina, unele flori de câmp şi lămâile ­verzi conţin o substanţă fotosensibilizantă numită psoralen. După contactul cu pielea şi în prezenţa razelor ultraviolete, aceasta poate produce o reacţie severă însoţită de plăci urticariene, vezicule cu lichid, pete pigmentare, însoţite de mâncărime şi usturime.

Bolile asociate

Nu în ultimul rând, există o serie de boli care sunt declanşate de expunerea la lumină şi soare şi care se activează preponderent în lunile însorite, categorie din care fac parte urticaria solară şi erupţia polimorfă la lumină. În aceste cazuri, razele ultraviolete cu anumite lungimi de undă vor provoca o reacţie imună care se însoţeşte de multe ori cu eliberare de histamină, edem al vaselor mici de sânge şi declanşarea unei cascade inflamatorii care va duce la erupţii cutanate, mâncărime, disconfort.

Atenţie! Gravidele și persoanele cu acnee au pielea mai sensibilă la soare

Pielea inflamată este, în general, mult mai sensibilă la soare. Așa se face că pacienţii care suferă de boli inflamatorii ale pielii precum acnee, eczemă, diverse dermatite pot dezvolta pigmentare după expunerea la soare. Pacientele cu istoric familial sau cele care iau contraceptive, precum și gravidele, sunt mai susceptibile la melasmă, o pigmentare a pomeţilor obrajilorși frunţii care se agravează în lunile de vară. Tratamentul melasmei este dificil și de lungă durată, iar din acest motiv folosirea cremelor de fotoprotecţie și a tratamentelor de întreţinere sunt foarte importante după intervenţii de succes precum peelingurile chimice, creme depigmentante etc.