Despre trecutul și viitorul orașului Pantelimon, cu primarul Marian Ivan
„Viitorul și trecutul sunt a filei două fețe”, spune marele nostru poet, Mihai Eminescu. Sunt, deseori, situații în care oamenii își amintesc despre un trecut luminos și privesc, cu teamă, către un viitor sumbru. Nu același lucru se poate spune despre locuitorii orașului Pantelimon, deoarece, în cazul lor, lucrurile stau taman invers. Cine a știut să întoarcă fila unui trecut sumbru, pentru a nutri un viitor luminos? Răspunsul este simplu: primarul Marian Ivan. Am aflat toate acestea într-un interviu pe care edilul urbei ilfovene l-a acordat Jurnalului de Ilfov.
Jurnalul de Ilfov: Domnule primar, eu, dacă aș fi cetățean al orașului Pantelimon, de ce aș vota Marian Ivan?
Marian Ivan: Vă îndemn să votați Marian Ivan pentru ca Pantelimonul să rămână pe mâini bune! Acest lucru înseamnă continuitatea și finalizarea proiectelor deja începute: asfaltarea străzilor, extinderea rețelelor de apă și canal, reabilitarea termică a celor 12 blocuri rămase, amenajarea spațiilor din jurul lor cu locuri de joacă și spații de odihnă, extinderea iluminatului public și a rețelei de camere de supraveghere. Vom investi, în continuare, în educația copiilor, cât şi pentru finalizarea lucrărilor celor două biserici noi din oraș. La toate acestea se adaugă și proiectele noi pe care le am pentru cetăţeni, care au în vedere locurile de agrement din jurul lacului Lebăda, o nouă grădiniță, o creşă, un stadion şi, nu în ultimul rând, un proiect de suflet de-al meu, la care am început implementarea încă de acum 4 ani: locuinţe pentru tineri. Ni s‑au pus numeroase piedic, dar aceste proiecte sunt foarte importante pentru mine şi nu voi renunța până când nu le voi duce la bun sfârşit, aşa cum am promis. Din aceste motive și multe altele, pe care nu avem timp să le dezvoltăm acum, eu sper să vă fi convins să alegeți oferta lui Marian Ivan.
JdI: Sună foarte interesant ceea ce spuneți, dar vă rugăm să detaliați programul dumneavoastră.
M. Ivan: Printre proiectele noi pe care doresc să le înfăptuiesc se numără construirea unei noi grădinițe în zona Viilor, unde deja am identificat un teren şi suntem în negocieri ca să intrăm în posesia acestuia. Mi-aş dori, de asemenea, să valorific potențialul turistic al zonei lacului, prin transformarea sa în zonă de agrement. Şi aici am făcut demersuri serioase, suntem la un pas să intrăm în posesia lacului, pentru a începe demararea lucrărilor. Referitor la infrastructură, în luna care va urma, vom încheia proiectul de modernizare a celor 100 de străzi şi deja lucrăm la un alt proiect ce cuprinde încă 42 de străzi din domeniul public al oraşului nostru. Un nou proiect, aflat în curs de desfăşurare, este amenajarea centrului oraşului, care probabil va începe în câteva săptămâni.
Evident că, în paralel cu toate aceste lucrări, trebuie să asigurăm securitatea în zonele modernizate, prin implementarea unei rețele de iluminat adecvate și a camerelor de supraveghere, pentru prevenirea și combaterea infracționalității.
JdI: Bine că ați deschis subiectul… Din câte îmi amintesc, Pantelimonul era un pol al infracționalității…
M. Ivan: Asta a devenit istorie! Deja face parte din folclorul cu haiduci…Da, a fost odată. A fost lucrul care m-a îngrozit, literalmente, atunci când m-am reîntors acasă, căruia i se adăuga înapoierea și primitivismul administrației locale din vremea respectivă. Au fost motivele pentru care am renunțat la o viață liniștită și am intrat în politică. Mă rog, în politică în sensul cel mai bun al cuvântului, acela de a gestiona și administra o comunitate umană. De a munci în folosul oamenilor din orașul Pantelimon. Acum, după atâția ani, după multe eforturi, greutăți, dar și dezamăgiri, Pantelimonul a fost redat locuitorilor săi, oameni calzi, oameni care trebuie să trăiască și să-și crească copiii într-un mediu sigur. Poliția Locală a înțeles să-și facă datoria, să lucreze în slujba și beneficiul locuitorilor și nu pentru a proteja anumite interese private, așa cum încă se mai întâmplă, din păcate, în multe localități din România. Știu cu certitudine că majoritatea covârșitoare a cetățenilor acestui oraș nu își doresc să se întoarcă în vremurile din anul 2008, când infracţionalitatea era la ea acasă în această urbe, ci doresc să continuăm împreună, pentru că am reuşit să facem din Pantelimon un oraş sigur.
JdI: Care au fost principalele probleme cu care v-ați confruntat, dar și principalele satisfacții pe care le-ați avut în acești 8 ani, ca primar al orașului Pantelimon?
M. Ivan: Probleme au fost foarte multe și încă mai sunt… Străzile fără apă și canalizare și pline de noroi, pe care le-am modernizat începând de anul trecut, curentul electric care se întrerupea foarte des, din cauza infrastructurii deficitare și a improvizațiilor făcute, problemă pe care am rezolvat-o prin amenajarea de noi transformatoare și eliminarea racordurilor ilegale la rețea.
De asemenea, disconfortul creat din cauza lucrărilor de asfaltare, de doi ani de când au demarat lucrările. Vă dați seama că nu a fost ușor să asfaltăm 100 de străzi într-un timp relativ scurt, nici pentru cetățeni, dar nici pentru noi, cei din administrația locală. Am avut însă și multe împliniri. Una dintre marile satisfacţii ale acestor două mandate a fost grădiniţa care şi-a început activitatea în anul 2012. Până atunci, copiii cu vârste între 3-6 ani învățau într-o clădire veche și neîncăpătoare, cu probleme serioase, iar din septembrie 2012 noua și moderna clădire construită găzduiește peste 500 de copii la cursuri, care beneficiază și de transport gratuit. De asemenea, pentru copiii de vârstă școlară, m-am ocupat de reabilitarea, mansardarea și renovarea școlii nr. 1, dar și de construirea unui corp nou. Înainte de a începe lucrările, școala era o clădire cu mobilier vechi, cu probleme serioase la sistemul electric și la cel legat de canalizare.
Consider că una dintre cele mai bune investiţii este cea în educaţia copiilor, în amenajarea locurilor în care ei îşi petrec majoritatea timpului, în crearea celor mai bune condiţii ca ei să înveţe şi să crească cu dragoste de carte. În acest sens, am sprijinit întotdeauna sportul în localitatea noastră, iar în acest scop am înființat CSO Pantelimon, club sportiv care are în componență 8 secții: rugby, handbal, dans, karate, lupte greco-romane, arte marțiale full-contact, șah, box. Și mai vreau să vă reamintesc că, înainte de construirea sălilor de sport, orele de educație fizică erau ținute în săli de curs improvizate, unde copiii nu puteau face mişcare şi unde erau obligați să inhaleze praful care se ridica, din belșug, de pe podea. Iată de ce, am construit lângă fiecare corp de școală câte o sală de sport și un teren de sport la standarde moderne.
JdI: Cum credeți că va arăta orașul în următorii 4 ani?
M. Ivan: În momentul de față, aproximativ 70% din străzile aflate pe domeniul public sunt asfaltate și au fost refăcute toate racordurile de apă și canal, acolo unde existau probleme. Deja lucrăm la proiectarea pentru modernizarea celorlalte 30% din străzile rămase. Oamenii își amintesc foarte bine cum arăta orașul acum 8 ani, când existau doar câteva artere principale asfaltate și cum arată acum. În altă ordine de idei, vreau să precizez că mai sunt câteva blocuri de reabilitat și deja am făcut demersurile pentru demararea lucrării. Este de necontestat faptul că blocurile care au fost reabilitate au schimbat fața orașului. Și nu ne-am limitat doar la reabilitarea lor, ci am creat în jurul lor parcări, spații de odihnă, locuri de joacă şi un perimetru amenajat cu aparate de gimnastică și fitness.
Vreau să subliniez, de asemenea, faptul că, timp de 8 ani, m-am luptat și voi lupta în continuare să ridic Pantelimonul la nivelul unui oraș. Am preluat o localitate care arăta ca un sat amărât, fără infrastructură, fără iluminat și condus de interlopi, dar la finalul acestui mandat pot spune cu mâna pe inimă că am creat un oraș modern, cu un standard de dezoltare urbană la nivelul mediei europene, în care, și asta este foarte important, interlopii nu mai prosperă, pentru că, între timp, au sărăcit și au ajuns să conducă mașini ieftine sau second-hand, când în trecut se lăfăiau ostentativ în limuzine și jeep-uri de lux. Iar toate acestea le-am făcut cu sprijinul locuitorilor din orașul nostru, cu răbdare și tenacitate, pas cu pas.
JdI: Cum decurge, până în prezent, campania electorală în Pantelimon?
M. Ivan: Eu mi-am dorit, și fac, o campanie curată, fără a minți locuitorii, fără a le promite lucruri irealizabile, care nu țin de mine sau de primărie. Din păcate, nu același lucru îl pot spune și despre contracandidații mei… Doresc să-mi fie lăsată familia în pace! Adversarii mei au ajuns până într-acolo încât sunt urmărit, în propria casă, de mașini cu numere de Bulgaria! Oamenii care mă susțin sunt amenințați pe față. Sunt jignit în cel mai josnic mod. Mi s-au făcut tot felul de plângeri nefondate, cu scopul de a mă antrena într-o luptă murdară și care nu-mi face cinste. Nu voi răspunde tuturor acestor mizerii și nu eu sunt cel care va răspunde cu aceeași monedă, ci Dumnezeu va avea grijă de toate și de toți. Toate acestea dezvăluie, însă, care sunt calitățile celor care doresc să ocupe scaunul de primar și ale celor care-i sprijină și le sunt alături în această campanie electorală. Lor, doresc să le transmit un mesaj clar: Nu voi permite niciodată ca Pantelimonul să cadă iar pradă clanurilor interlope! Oamenii de bună credință din Pantelimon sunt convins că nu au uitat că, acum 12 ani, primarul de atunci al orașului zăcea sechestrat într-un portbagaj de Dacie, în plin câmp… Împreună cu cetățenii, prin votul lor, sunt convins că nu vom mai ajunge niciodată acolo.