La Complexul Sydney 2000, de la Izvorani, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) s-a întrunit recent, pentru a stabili planul de bătaie pentru Jocurile Olimpice de vară, care vor avea loc la Rio de Janeiro, în 2016.

Acordul Naţional pentru Sport

“Sportul românesc a ajuns la un moment de răscruce”, a spus Alin Petrache, președintele COSR.  “Suntem la finalul unei epoci, iar regenerarea mișcării olimpice și sportive românești nu este posibilă decât printr-o strategie pe minimum zece ani, pentru a putea construi o bază solidă pentru sportul de performanţă. Mișcarea olimpică și sportivă din România trebuie să ofere imaginea succesului și reușitei sociale, a plăcerii de a face sport, dar și a satisfacţiei, inclusiv financiare, de a obţine performanțe. Doar așa putem atrage din nou copiii și tinerii spre sport și doar în acest fel putem crește baza de selecţie vitală pentru viitoarele performanţe”, este de părere președintele COSR.

De la masa prezidiului, Ion Dobrescu, secretarul general COSR, a precizat: „În acest moment avem structurate 15 loturi olimpice, cu o componenţă de 160 de sportive și 48 de specialiști”, motiv pentru care președintele COSR, Alin Petrache a propus un Acord Naţional pentru Sport care să se deruleze pe 10 ani, „semnat de toți decidenţii politici, dar și de cei din managementul sportiv (COSR, MTS, federaţiile sportive naţionale), care să ţină cont de acest parteneriat și să respecte toate punctele prevăzute”, a continuat  Alin Petrache.

Ce se dorește a fi Acordul

Alin Petrache a detaliat în faţa zecilor de sportivi și a antrenorilor loturilor olimpice, reuniţi la Complexul de la Izvorani, că documentul pentru susţinerea sportului va stabili liniile directoare ale mișcării sportive din România, mai exact un plan de măsuri care vor trebui implementate pentru a readuce România în prim planul sportului mondial și care va stabili investiţiile în infrastructura sportivă.

“Vom avea nevoie de un comitet de lucru restrâns, care să stabilească liniile directoare ale Acordului, pentru ca apoi să fie elaborat un document care se dorește să fie cartea de căpătâi a sportului românesc. Acordul, la care va fi necesar să colaboreze toate federaţiile, ar trebui finalizat în primul trimestru din 2015”, a precizat președintele COSR.

Susţinere politică  pentru sport

Prezent la ședinţa de la Izvorani, premierul Victor Ponta a declarat că va susţine atât Acordul Naţional pe zece ani pentru sportul românesc, propus de Alin Petrache, cât și noua formulă a Legii Sportului: “Avem bani și singurul lucru pe care vi-l cer este să-mi prezentaţi, cât mai curând, atât Legea Sportului cât și Acordul Naţional propus de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. În clipa în care le voi avea, le voi susţine, asumându-mi răspunderea. Iubesc sportul și vreau să știu ce putem face pentru a vă sprijini, să fie mai bine la Rio decât la Londra, deși se știe că nu va fi ușor.  Doresc să încălcăm acel pesimism naţional, iar, la Jocurile Olimpice de la Rio, România să obţină rezultate și mai bune decât la Londra, în ciuda dificultăţilor”. Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, promite, la rândul ei, sprijinirea lotului olimpic român și cere Guvernului mărirea alocării bugetare din PIB pentru sport. «Vrem să aibă toate condiţiile ca să se întoarcă acasă învingători. Timpul e scurt, așa că avem nevoie de o tactică impecabilă pentru a excela la Rio. Sportul trebuie să reprezinte, alături de educaţie și cultură, o prioritate naţională», susţine Gabriela Szabo.