Primarul general, Gabriela Firea, şi ministrul Mediului, Daniel Constantin, au anunţat că Parcul Văcăreşti ar putea fi preluat în administrare de Primăria Capitalei şi o organizaţie non-guvernamentală, cele două aplicând deja pentru obţinerea administrării acestei arii protejate.

Primarul Capitalei a arătat că, la nivelul Municipalității, a existat “o preocupare permanentă  referitoare la situația Parcului Național Văcărești, când în timpul verii au avut loc foarte multe incendii în acea zonă și am decis să ne implicăm, atât financiar, cât și administrativ. Am semnat un parteneriat cu Asociația Parcul Național Văcărești, iar în data de 9 ianuarie am depus împreună documentele la Ministerul Mediului pentru preluarea în custodie a acestei rezervații naturale și pentru a investi atât cât este necesar, astfel încât această zonă să fie dată publicului larg. Avem datoria de a ne implica pentru valorificarea acestei zone, atât din punct de vedere turistic, cât și economic”.
La rândul său, Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a precizat că zilele următoare va semna ordinul de ministru prin care se vor desemna comisiile care vor analiza dosarele depuse, iar dacă totul este în regulă, Parcul Văcărești va intra în administrarea asocierii care s-a format între Primăria Municipiului București și un ONG.
Delta Văcărești are o suprafață de 186 de hectare și a fost declarată oficial, prin hotărâre de Guvern, parc natural, fiind instituit în această zonă regimul de arie naturală protejată.