Temperaturile cresc pe zi ce trece, așa că deliciile răcoroase sunt binevenite ca să-ți menții energia și vigoarea pe timpul verii. Iar dacă ți le pregătești în casă, te vei delecta cu cele mai gustoase și mai sănătoase deserturi. Ce dulciuri ușoare ar fi indicat să consumi în zilele călduroase de vară și cum să le prepari?

Prăjitură cu lapte

Ingrediente:

 8 ouă,

 8 linguri de făină,

 200 gr zahăr,

 1 l lapte,

 vanilie, coajă de lămâie.

 

Mod de
preparare:

Începe prin a amesteca gălbenușurile cu zahărul, până se topește zahărul. Continuă punând făina, untul, vanilia, coaja de lămâie și laptele călduț. La final, adaugă albușurile bătute spumă și amestecă ușor cu lingura. Toarnă toată compoziția în tava aragazului unsă cu puțin unt și tapetată cu făină și introdu-o la cuptor, la foc potrivit. După ce se coace, las-o să se răcească, tai-o în bucăți potrivite și bag-o în frigider. Se servește cât mai rece.

 

Desert cu iaurt și cireșe

Ingrediente:

 250 gr de frișcă lichidă,

 200 gr de cireșe,

 2 plicuri de gelatină,

 2 iaurturi cu cireșe,

 1 pachet de biscuiți,

 compot de cireșe sau sirop de cireșe.

Mod de preparare: Îndepărtează codițele și sâmburii cireșelor și spală-le bine. Bate frișca până când se întărește. Adaugă iaurturile și bate în continuare, punând și o parte din cireșe, tăiate în jumătăți. Dizolvă gelatina și pune-o pe foc câteva secunde să se topească, nu mai mult. Nu lăsa gelatina să dea în clocot, pentru că își pierde proprietățile și riști să strici desertul. Încorporeaz-o în restul compoziției și amestecă bine. Separat, într-un vas de unică folosință, pune jumătăți de cireșe (tot fără sâmburi și, după preferințe, poți să le pui un pic însiropate, adică lăsate puțin la foc în zahăr) și toarnă peste ele, toată compoziția. Deasupra așează biscuiții înmuiați în compot sau sirop de cireșe. Ține desertul la frigider cel puțin trei ore și apoi răstoarnă-l, cu grijă să nu se rupă. La suprafață vei avea un covor de cireșe iar la bază, un blat de biscuiți.

 

Tartă cu fructe și cremă de brânză

Ingrediente:

Pentru blat

 400 gr de făină,

 250 gr de unt,

 1 gălbenuș,

 foarte puțină sare.

Pentru cremă

 400 gr de mascarpone,

 200 ml de frișcă,

 150 gr de zahăr pudră,

 sucul de la o jumătate de lămâie.

Pentru ornare

 fructe – căpșuni, cireșe, zmeură, caise, prune, kiwi (după preferințe),

 200 ml de apă,

 20 gr de gelatină,

 2 linguri de zahăr.

 

 

Mod de preparare: Pregătește mai întâi blatul pentru tartă. Pune făina într-un vas încăpător, iar în mijloc fă-i o gaură unde să pui cât mai repede untul (să nu se răcească). Amestecă bine, formează o minge de aluat pe care o învelești în celofan și, ulterior, o ții la frigider cam un sfert de oră. Apoi, întinde o foaie subțire pe masa tapetată cu făină și așeaz-o într-o tavă specială pentru tartă, tapetată, la rându-i, cu hârtie de copt. Ca să nu se umfle cât va sta în cuptor, înțeap-o cu o furculiță. După ce se coace, las-o la răcit în tavă, apoi scoate-o pe un platou. Și, apucă-te să pregătești crema. Mixează brânza cu zahărul pudră, zeama de la o jumătate de lămâie, iar separat bate frișca până se întărește bine. Peste brânză adaugă frișca și amestecă până când obții o compoziție omogenă. Toarnă totul în crusta rumenită de pe platou. Întinde bine și așează fructele deasupra, după propria imaginație. Pe cele mici pune-le așa cum sunt (dar fără sâmburi), iar pe cele mari taie-le felii. Acum ocupă-te de jeleu! Fierbe zahărul în apă, iar când devine mai gros, ca un sirop, adaugă gelatina hidratată în puțină apă rece. Toarnă gelatina peste fructe cât mai uniform și pune tarta la frigider.