Seceta a scumpit cu până la 70% furajele folosite în ferme pentru hrana porcinelor, bovinelor sau păsărilor, dar creşterea costurilor nu s-a văzut până acum la raf-turi. Ce se va întâmpla pe piaţa cărnii din această toamnă?

Preţul cărnii de porc şi de păsăre în magazinele din Bucureşti era la începutul lunii august la nivelul de anul trecut. În sens invers, cu o reducere de 8%, a evoluat preţul cărnii de vită. Crescătorii spun că acesta este rezultatul numărului mare de sacrificări din ultima perioadă apărute ca urmare a creşterii costurilor cu hrana anima-lelor.

Producătorii din zootehnie spun că au tăiat la minim profiturile, pentru că majorările de preţ la raft sunt direct dependente de puterea de cumpărare.

Furajele reprezintă 70% din preţul final al cărnii de porc. Acum toată piaţa cerealelor este blocată din cauza producţiei mici. Cei care au avut producţie cât de cât la grâu nu vând, ţin totul în speranţa unor preţuri mai mari. Cei care vor să cumpere nu prea au de unde iar creşterea preţurilor la cereale se vede în cel al furajelor. Anul trecut furajele se cumpărau cu 0,7 lei/kilogramul, iar acum se cumpără cu 1,2 lei/kilogramul. Avansul cu peste două treimi al preţului la furaje nu este surprinzător, în condiţiile în care preţurile din prezent pentru porumb, grâu sau orz furaj sunt mai mari cu 20%-30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). Situaţia este mai complicată în cazul crescătorilor de bovine, pentru că busi­nessul acestor fermieri este influenţat direct atât de evoluţia preţului pentru lapte, cât şi a cotaţiei cărnii de vită.

Datorită preţurilor mici pentru lapte oferite de procesatori, fermierii s-au îndreptat în ultimele luni către abatoare pentru a diminua costurile. 

Creşterea  preţului la carne este direct dependentă de evoluţia viitoare a costurilor. A crescut şi preţul altor categorii de costuri importante, printre care se numără benzina și motorina. Majoritatea producătorilor vînd carne numai în viu, iar până acum nu au crescut substanţial preţul, ci numai cu câte 0,1 lei per kg. Procesatorii cu afaceri în industria cărnii de pasăre au anunţat deja scumpiri de preţuri la raft cu aproximativ 5% ca urmare a avansului preţului la furaje. Indexarea nu este însă sufici-entă, având în vedere că hrana folosită în industrie s-a scumpit în ultimele trei luni cu 20%, ajungând să fie cu două treimi mai scumpă decât în urmă cu un an. (C.F.)