La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, la Casa de Cultură „Tudor Arghezi”, din Chitila, a fost organizată o dezbatere cu public în cadrul proiectului Partidului Popular European „#EEPLocal Dialogue” cu tema ”Europa începe în Chitila”. Au fost abordate, cu acest prilej, teme majore ale politicilor europene și impactul lor la nivel local.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 435

Dezbaterea s-a constituit într-un veritabil dialog între cetățeni și politicienii liberali invitați la această întâlnire: președintele Consiliului Județean Ilfov și vicepreședinte PNL, Marian Petrache, deputatul PNL Daniel Gheorghe, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi și primarul orașului Chitila Emilian Oprea. Aceștia au fost invitați să vorbească despre tema dezbaterii privind impactul la nivel local al politicilor europene.

Avem nevoie de o Europă unită!

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Emilian Oprea. El a vorbit despre îngrijorarea care există la nivelul UE cu privire la recrudescența fenomenului de extremă stângă, care ar putea duce ca, la viitoarele alegeri europarlamentare din luna mai, UE să fie condusă de forțe „care nu vor binele acesteia, care nu vor unitatea acestei Uniuni, ci dezbinarea ei”, acesta fiind unul dintre motivele pentru care sunt organizate astfel de dezbateri.

„În ceea ce privește România, să ne aducem aminte că, de la integrare și până acum, viața noastră s-a schimbat cu ajutorul fondurilor de coeziune și de solidaritate care au permis orașelor și regiunilor să se dezvolte. (…) Pe de altă parte, am putut circula liber în întreaga Uniune, ceea ce ne-a permis accesul neîngrădit pe piața muncii. Tinerii au avut acces la universități de prestigiu din Europa și și-au crescut nivelul de cunoștințe, l-au îmbunătățit, au luat contact cu alți tineri, realizează proiecte împreună, ceea ce va aduce plusvaloare și României, când se vor întoarce în țară cu aceste cunoștințe. Nu în ultimul rând, odată cu intrarea în UE s-a dat semnalul că se poate investi în România pentru că este un partener serios și că investițiile în România pot fi garantate de Uniune. (…) De asemenea, intrând în UE am am aderat la criteriile de valori europene, la statul de drept, la respectarea drepturilor omului, a democrației, valori pe care trebuie să încercăm să le respectăm”, a punctat Emilian Oprea.

El a precizat că poate este nevoie de mai multă transparență în actul decizional al Uniunii, de mai mult dialog și comunicare.

„Europa nu reprezintă doar Bruxelles-ul sau Strasbourg-ul, cred că Europa o constituie cetățenii și comunitățile. (…) De aceea, singura noastră șansă este o Europă unită, care să facă față tuturor provocărilor anilor în care trăim, când marile puteri economice își doresc să acapareze piețele. Bineînțeles, este nevoie ca și Europa să se modernizeze, să simplifice birocrația excesivă de acolo, ce să mai vorbim de cea de la noi!”, a mai adăugat acesta.

UE dorește „mai-binele” tuturor cetățenilor săi

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, a pus accentul pe beneficiile pe care le au comunitățile locale ca urmare a apartenenței României la Uniunea Europeană. „Fiecare dintre țările membre contribuie cu o anumită sumă la un buget comun – 1,5% din PIB, dacă nu mă înșel. În cazul României, participarea la acest buget este de vreo două miliarde și ceva de euro, adică vreo 12 miliarde în 6 ani bugetați, dar are posibilitatea să atragă fonduri de peste 40 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, țările mai bogate din UE contribuie mai mult, dar își doreasc să facă din Europa tărâmul mai-binelui pentru toți cetățenii Uniunii”, a explicat Marian Petrache.

Apoi, a dat exemplu orașul Chitila care, datorită proiectelor cu fonduri europene, a devenit „unul dintre cele mai urbanizate” localități din țară, unul dintre „cele mai bine structurate”. „De aceea, vă rog să apreciați ceea ce face primarul dvs., pentru că este unul dintre puținii oameni care își dedică tot timpul pentru a realiza aceste proiecte. Mi-aș dori ca România să aibă cât mai mulți primari ca Emil. Pentru că UE funcționează pe principiul «Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă»”, a subliniat Petrache.

Uniunea Europeană trebuie să se reformeze

Deputatul Daniel Gheorghe a vorbit, la rândul său, de avantajele apartenenței la UE, scoțând în evidență dreptul la liberă circulație, capacitatea de a avea acces la o piață de bunuri, produse și servicii și   oportunitatea  de a crește competitivitatea actorilor economici români pe întreaga piață europeană și posibilitatea de a accesa fonduri europene. El a criticat mecanismele birocratice atât la nivel european, cât și național, care îngreunează accesul la astfel de fonduri, dar și implementarea și finalizarea acestui tip de proiecte, din cauza unor termene extrem de stricte și a unor proceduri destul de dificil de dus până la bun sfârșit.

„Pe de altă parte, Uniunea Europeană se găsește în acest moment la o răscruce. Ea este forțată să se redefinească. Trebuie să devină o construcție mai aproape de ceea ce părinții fondatori ai UE au gândit”, a precizat Daniel Gheorghe. El a adăugat faptul că UE a făcut o serie de greșeli care au generat și valul de euroscepticism, cum ar fi centralismul birocratic și economic creat de normele europene și legislația elaborată de Comisia Europeană. Acesta a fost dublat de birocrația internă a fiecărui stat, căreia i s-a adăugat lipsa expertizei, amatorismul și anumite interese de altă natură, fapt care a dus la dificultatea de a atrage fonduri europene și de a duce la bun sfârșit proiectele finanțate de UE.

„De aceea, UE are obli­gația să înțeleagă iden­titatea, mentalitatea fiecărui stat membru”, a subliniat deputatul PNL, arătând că alegerile europerlamentare din mai 2019 au o importanță crucială, având în vedere curentele anti-UE din țara noastră.

Avantajul de a fi cetățean european

Europarlamentarul Cristian Bușoi a răspuns la întrebarea care sunt avantajele de a fi cetățean european. Dar, mai întâi a ținut să aprecieze modul în care sunt administrate județul Ilfov și localitățile sale, în comparație cu Capitala, subliniind meritul președintelui CJ Ilfov și al primarilor din județ. „Județul Ilfov se dezvoltă într-un ritm mult mai alert, are multe proiecte, este campion în atragerea de fonduri europene și are o viziune pe termen mediu și lung. Cred că a fi cetățean european, în cea mai mare măsură, înseamnă a face parte dintr-o familie care împărtășește valori și principii comune. Cred că cel mai mare avantaj pe care-l avem ca membru al UE este acela că putem să beneficiem de câteva lucruri concrete, iar cel mai concret lucru este cel al fondurilor europene. România are la dispoziție miliarde de euro pentru a se dezvolta și pentru a reduce decalajele între regiunile din România și celelalte de la nivel european. „(…) Filosofia UE este aceea a politicii de coeziune, în care regiunile și țările mai puțin dezvoltate sunt ajutate prin proiecte concrete care aduc valoare adăugată și care reduc decalajele de dezvoltare și de nivel de trai față de țările din vestul Europei”, a spus Cristian Bușoi. El a mai enumerat și alte avantaje, cum ar fi cel al mobilității, al posibilității de a munci oriunde în țările UE, al posibilității de tratament gratuit, al faptului că apartenența la Uniune atrage investiții, creându-se astfel locuri de muncă.

Dezbaterile s-au încheiat cu o serie de întrebări ale cetățenilor din sală care au primit răspunsuri din partea celor patru invitați.