Aflat la final de mandat și conștient că nu mai pupă în veci la primărie, mârlanul de Vidra s-a refugiat în stabilimentul pe care îl patronează precum ursul iarna în peșteră, atunci când hibernează. Din bârlogul propriu, Florin Niculae, căci despre el se spune că este mârlanul de Vidra continuă să sfideze opinia publică prin impasibilitatea de care dă dovadă atunci când lumea îi solicită să-și facă treaba.
Primarul din Vidra este unul dintre așa-zișii băieți deștepți. De când s-a băgat în horă cu tartorul pe județ și se crede unul dintre unșii lui Dumnezeu pogorâți printre indigenii din Ilfov, Niculae face cam toate trăznăile care-i defilează prin mansardă. De exemplu, un măreț proiect al edilului din Vidra este reprezentat de crearea unui sistem comunitar de canalizare și altul de furnizare a apei potabile. Așa că a început exact cu ce trebuia, ca la carte: instalarea țevilor până la porțile băștinașilor. Excelentă inițiativa, mai ales că, așa după cum deja am relatat, pânza de apă freatică din comună este compromisă de la cele două gropi de gunoi din zonă. Există însă câteva mici impedimente, însă mârlanul de Vidra este un specimen stoic și încrezător în forțele proprii. Așa cum scrie la carte, Florin Niculae începe cu canalizarea. Astfel încât în data de 12.01.2010 pe site-ul oficial de anunțuri pentru licitații publice apare contractul de atribuire cu numărul 76895 din care aflăm că mârlanul de Vidra a atribuit licitația unei societăți din Constanța, Interconstruct S.R.L. pentru umila sumă de 31, 161, 743.39 Ron cu TVA inclus 19%, aproximativ 7,5 milioane de euro. De banii ăștia, conform datelor din anunțul de atribuire ar fi trebuit executate “Servicii de proiectare tehnică și execuție lucrări în cadrul programului multianual prioritar de mediu și gospodărire a apelor; Reabilitarea și extinderea infrastructurii de apă și apă uzată pentru subprogramul Canalizare ape menajere și stații de epurare în comuna Vidra, județul Ilfov”, sau, mai exact: “Realizarea unei rețele de canalizare cu o lungime de 42, 5 km, alături de stațiile de epurare și pompare aferente”. Nici gând să fie realizate așa cum scrie la caietul licitației, și asta o știu toți locuitorii din Vidra, cu precădere cei din Sintești. Încă și acum se lucrează de zor la respectivul sistem.
Boier pe banii altora
Apoi, tot ca la carte, mârlanul s-a gândit că dacă-i gata canalizarea, musai să existe și țevi de apă. Și a început cu țevile de nicăieri. Pe raza comunei Vidra, în apropiere de fostul insitut, există puț de mare adâncime. Sau, mai corect spus, exista. Țevile de la instalația cu pricina au ajuns demult la topitorie, fiind fără nici o jenă “găsite pe câmp” de plătitorii de impozite din Sintești. Din câte am aflat noi nici pompa în sine nu ar mai fi în stare de funcționare, o parte din piese fiind de asemenea (fur)găsite de diverși întreprinzători din zonă. Însă Niculae avea nevoie de ceva cu totul nou, o experiență inginerească inedită. Astfel, în data de 24.11.2010 pe site-ul de anunțuri electronice este publicat anunțul de atribuire cu numărul 107902 prin care se anunțau: numărul de oferte primite- una; câștigători-doi. Valoarea totală a contractului: 5, 668, 770.05, cu tot cu 24% TVA, aproximativ 1,5 milioane de euro. În ordinea numerelor de pe caietul de licitații, prima dintre firmele trecute drept câștigătoare este Construct Plus SRL, din Giurgiu. Societatea cu pricina are marele merite de a apărea pe site-ul “antițepari.ro”, un fel de gazetă de perete electronică unde sunt afișați toți cei care emit bilete la ordin sau cecuri fără acoperire în bancă, bașca faptul că a fost remarcată în noiembrie 2009 pe lista cu incidente de plată majore la Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) din cadrul BNR. Parcă nici nu mai contează că anul trecut, după ce a prins un contract de anvelopare a unor blocuri din sectorul 2 al Capitalei i-a lăsat pe mușterii o perioadă bună de timp cu acoperișurile blocurilor decopertate, suficient cât să prindă câteva ploi de vară, cu tunete și fulgere din partea locatarilor inundați în propriile apartamente. Pe locul doi în top câștigători figurează Elite Company Impex SRL, din București, care a mai ciupit în 2010 ceva parale, tot pe consultanță de țevi, și de la Consiliul Județean Giurgiu, însă cu mult mai puțin decât la Vidra. Mare cârmaci, minunată gândire: țevi și sistem de canalizare, canci= 7,5 milioane de euro; țevi pentru și apă potabilă, ioc= 1,5 milioane de euro. Total= 9 milioane de euro aruncați ca în foc de marele edil din Vidra. Și încă nu acesta este tunul cel mai mare pe care l-a dat mârlanul de Vidra în cei aproape patru ani de mandat…