Autoritatea Electorală Permanentă a transmis procurorilor anticorupţie mai multe documente solicitate de DNA în dosarul organizării alegerilor în secţiile de votare din străinătate, între acestea numărându-se şi corespondenţa intra şi interinstituţională privind votul din diaspora.
În plus, reprezentanţii AEP au mai transmis procurorilor şi toate documentele şi materialele aferente şedinţelor de lucru, intra şi interinstituţionale, privind procesul de organizare şi desfăşurare în străinătate a alegerilor pentru preşedintele României, din acest an. Până la acest moment, nicio persoană din conducerea Autorităţii Electorale Permanente nu a fost chemată la audieri în acest dosar. Dosarul privind problemele înregistrate la votul din diaspora a fost preluat, în 4 decembrie, de Direcţia Naţională Anticorupţie, de la procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). El a fost constituit pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ, prin conexarea a şase dosare penale care vizează plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului. Faptele sesizate în plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Ponta demisionează, dacă va fi urmărit penal
Victor Ponta a declarat că-şi va da demisia din fruntea Guvernului dacă procurorii DNA vor cere urmărirea sa penală, în dosarul votului din diaspora, care a ajuns de la Parchet la procurorii anticorupţie.
„Cu siguranţă, dacă DNA va cere începerea urmării penale faţă de mine, voi demisiona. Doar n-o să spunem acum că stă prim-ministrul cercetat penal”, a anunţat Victor Ponta, la un post TV. Ponta nu crede, însă, că există răspundere penală în cazul acestui dosar, ci doar o răspundere politică. „Dacă mă va întreba cineva de la Parchet, voi spune acelaşi lucru: da, greşeli s-au făcut, dar intenţie din partea cuiva nu a existat de niciun fel. Răspunderea politică există, de aceea a demisionat ministrul de Externe, dar răspundere penală nu există, pentru că legea penală se aplică pentru faptele penale. Greşelile politice se plătesc politic”, a adăugat el.
La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.