Jurnalul de Ilfov susţine campania “Respectă viaţa! ” demarată de specialiștii Centrului Cardio Rec
Weekend-ul viitor, specialiştii Centrului Cardio Rec din Corbeanca vor da startul campaniei “Respectă viaţa!”, program destinat prevenţiei bolilor cardiovasculare la bărbaţii cu vârste peste 40 de ani care prezintă cel mai mare risc. Jurnalul de Ilfov, publicaţia care a iniţiat şi organizat Campania “Sănătate pentru Trupul şi Sufletul Tău”, cel mai amplu program social demarat în acest an în judeţul Ilfov, susţine şi campania Cardio Rec. Timp de trei luni vom susţine cadrele medicale de aici, mediatizând evenimentele.
Aşadar, dacă faci parte din categoria reprezentanţilor sexului tare cu vârsta peste 40 de ani, începând din săptămâna lui Moş Nicolae, duminica îţi poţi verifica gratuit riscul de a suferi un infarct miocardic sau orice altă afecţiune gravă a inimii. Cardio Rec, centrul de prevenţie şi reabilitare cardiovasculară este dotat cu aparatură de ultimă generaţie, aşa că rezultatele testelor efectuate aici vor fi precise. Cadrele medicale îţi vor controla gratuit glicemia, colesterolul şi nivelul de trigliceride. De asemenea, îţi vor măsura tensiunea arterială şi îţi vor identifica factorii de risc cardiovascular cum ar fi, obezitatea, diabetul, dislipidemia, ereditatea sau stresul. “Imediat după determinările biologice, un cardiolog va calcula riscul cardiovascular utilizând Heart Score (scorul de risc cardiovascular al Societăţii Europene) şi va da o interpretare personalizată a acestui scor”, explică dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog la Centrul de Cardiologie Toracică din Monaco şi managerul Centrului Cardio Rec, din Corbeanca. Programul începe pe 9 decembrie şi se va desfăşura pe o perioadă de trei luni, în fiecare duminică dimineaţă, cu o programare în prealabil. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni încă de acum la telefon 021/ 780.48.81, 021/ 780. 48.82 sau să trimiţi un e-mail la adresa office@cardiorec.com ca să te programezi din timp. 
La peste 40 de ani, riscul să faci infarct e mare 
Probabilitatea să suferi un infarct miocardic este foarte mare la peste 40 de ani. Mai ales, dacă eşti bărbat. Studiile clinice realizate de-a lungul timpului au demonstrat că bărbaţii sunt mai predispuşi la afecţiuni cardio­vasculare decât femeile. “În România, bolile inimii şi a vaselor sanguine, reprezintă principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul popu­laţiei adulte şi vârstnice din Europa. România ocupă locul trei în lume la mortalitatea din cauze cardiovasculare. Conform statisticilor, doi din trei oameni se sting din cauza unor afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. În ţara noastră, la fiecare 20 de minute, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, alta face infarct”, avertizează dr. Clara Alexandrescu.
Schimbă-ţi stilul de viaţă și vei avea o inimă sănătoasă!
Apariţia bolilor de inimă şi de vase este strâns legată de un stil de viaţă incorect şi o alimentaţie neadecvată. Potrivit dr. Alexandrescu, “declaraţia de la Luxemburg a stabilit caracteristicile necesare pentru a se obţine sănătatea cardiovasculară. Acestea sunt: evitarea fumatului, activitatea fizică adecvată (minimum 30 de minute pe zi), alegerea unei alimentaţii sanatoase (n.r. – fără prăjeli, grăsimi, multă sare în mâncăruri, ci numai cu o dietă bogată în zarzavaturi, legume, fructe, cereale), tensiune arterială sub 140/90 mmHg şi colesterol total sub 5 mmol/l (~ 200 mg/dl)”. Indiferent care ar fi rezultatul testelor efectuate la clinică în cadrul campaniei, e nevoie să adopţi un stil de viaţă adecvat ca să ai o inimă mai sănătoasă.  
Cardio Rec, spitalul unde te poţi recupera cu succes după operaţia pe cord sau pe vase
Centrul Cardio Rec unde se va desfăşura campania “Respectă viaţa!” a fost deschis recent, în comuna Corbeanca, din judeţul Ilfov. Acesta este primul spital privat de recuperare a pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale pe cord sau pe vasele de sânge. “Clinica se compune din două părţi. Una în care oferim servicii de reabilitare cardio­vasculară în regim de spitalizare continuă sau ambulatoriu pentru pacienţii care au suferit o intervenţie de înlocuire chirurgicală de valve cardiace, de by-pass aorto-coronarian, o angioplastie coronariană, o operaţie de implantare de stimulator/defibrilator cardiac şi pentru cei cu arteriopatie de membre inferioare sau insuficienţă cardiacă cronică. Specia­liştii noştri realizează o abordare complexă a pacienţilor. Ei fac o evaluare clinică şi a capacităţii de efort, stabilesc un program personalizat de reabilitare cardiacă, antrenament fizic supravegheat (gimnastică medicală, bicicleta ergometrică). De asemenea, se realizează o monitorizare EKG continuă (telemetrie) cu echipament de resuscitare disponibil imediat pacienţilor. Bolnavii beneficiază şi de kinetoterapie respiratorie şi de mobilizare, programe de prevenţie a bolilor cardiovasculare”, completează dr. Clara Ale­xan­drescu. La nevoie, te poţi interna în spital şi beneficiezi de cazare în condiţii hoteliere, de cinci stele.
Cum se realizează prevenţia cardiovasculară?

  •  ”Abordare populaţională prin programe antifumat, creșterea activităţii fizice, optimizarea dietei
  •  Abordarea pacienţilor cu risc înalt – calcularea riscului cardiovascular global utilizând HEART SCORE (scorul de risc cardiovascular al Societăţii Europene)  – pacienţii cu risc > 5 % vor fi incluşi în programe de schimbare a stilului de viaţă sau vor necesita investigaţii cardiovasculare suplimentare pentru depistarea incipientă a bolii cardiace.”

Jurnalul de Ilfov luptă cot la cot cu medicii pentru sănătatea localnicilor
Săptămânalul Jurnalul de Ilfov, publicaţia care a şi iniţiat, organizat şi susţinut campania de prevenire a bolilor grave pe categorii de vârstă „Sănătate pentru trupul și sufletul tău” se implică şi în acest program. “Respectă viaţa!” este un program de prevenţie cardiovasculară organizat de centrul de prevenţie şi recuperare cardiovasculară CardioRec din Corbeanca în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, Roche România şi Abbot România.